De controle op de productie van geneesmiddelen moet scherper en frequenter. Met name de controle op de productie buiten Europa moet beter, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla over het controlesysteem van geneesmiddelen.
“Vooropgesteld: de kwaliteit van de geneesmiddelen in Nederland is in beginsel goed”, zegt Klein Nulent. “Maar onze zorgen nemen toe door de productie op afstand. Daarnaast is ook de duurzaamheid van belang.”
De productie van geneesmiddelen speelt zich steeds vaker buiten Europa af, stelt de KNMP vast. Veel geneesmiddelen worden in India en China gemaakt. Daar komen de grondstoffen vandaan en is de productie goedkoper. De keten wordt hierdoor langer, de toename van het aantal schakels maakt het zicht op de productie minder helder en is van nadelige invloed op de betrouwbaarheid. Klein Nulent: “Het fundament onder het controlesysteem voor Europa stamt uit de jaren zestig, de tijd dat onze geneesmiddelen nog bijna alleen maar binnen de huidige EU werden gemaakt. Het lijkt nu tijd om tot een herziening te komen.”
Klein Nulent pleit voor meer en onaangekondigde controles bij de fabrieken in landen als India. Ook wil de KNMP meer labcontroles door onafhankelijke instanties als een partij geneesmiddelen eenmaal op de Europese markt zijn vrijgegeven. Daarnaast moet meer aandacht komen voor duurzaamheid, vindt de apothekersorganisatie. Klein Nulent: “De wereldwijde druk op de prijzen van geneesmiddelen leidt tot een productie in lageloonlanden, met allerlei effecten van dien.”
Controlesysteem
In de aflevering van Zembla pleiten deskundigen voor een onafhankelijk en structureel controlesysteem van geneesmiddelen. De Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van geneesmiddelen. Dit gebeurt onder meer door middel van inspectie van de onderzoeksgegevens die in opdracht van de fabrikant worden gemaakt. De geneesmiddelenfabrikant is verantwoordelijk voor de kwaliteit en betaalt het onderzoek.
Door gebrek aan toezicht kan fraude ontstaan, zegt Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. De fabrieken weten wanneer de inspecties plaatsvinden en zorgen dat dan alles op orde is.