Leerlingen uit groep 8 krijgen les van kno-artsen in opleiding over gehoorschade. De kno-vereniging neemt dit op als verplicht onderdeel in het opleidingsprogramma, zo meldt de NOS.
Gedurende hun vijfjarige opleiding moeten de specialisten minimaal één keer een les van een half uur á drie kwartier op een basisschool verzorgen, maar de hoop is dat zij dat vaker willen doen. Sommige kno-artsen die al klaar zijn met hun opleiding, gaven de training tot op heden vrijwillig.
Volgens kno-artsen zijn twintigers al aardig op de hoogte van de risico’s. Zij gaan bijvoorbeeld steeds beter voorbereid naar festivals om gehoorschade te voorkomen. De groep van 10 tot 15 jaar kan nog wel wat voorlichting gebruiken. Daarom is groep 8 gekozen als doelgroep, aldus de NOS.
Vorig jaar concludeerden onderzoekers van het AMC dat waarschijnlijk een kwart van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar gehoorschade heeft. Dat deden ze op basis van de online zelftesten ‘hoorscan’ en ‘oorcheck’. Staatssecretaris Van Rijn kondigde toen maatregelen aan om de kans op gehoorschade te beperken. In oktober 2015 stelde Van Rijn een actieplan Gehoorschade voor.