Kuipers maakte afgelopen maand bekend dat hij de integrale bekostiging van de geboortezorg wil opnemen als reguliere bekostiging. Bij de integrale bekostiging vormen verschillende verloskundigen, gynaecologen en kraamzorg een Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO). De IGO voert ook een gezamenlijke portemonnee. Voorlopig wil Kuipers de monodisciplinaire bekostiging behouden naast de integrale. Vanuit beide moet worden toegewerkt naar een nieuwe, passende bekostiging. Daar is geen deadline voor gesteld. Desondanks luidt de KNOV de noodklok over voornemen van Kuipers.
Meer macht voor ziekenhuis
“Wat klinkt als slechts een technisch verhaal, heeft forse consequenties voor de geboortezorg en zwangere vrouwen”, stelt de KNOV. “Het betekent dat ziekenhuizen en verloskundigen tezamen zullen worden gecontracteerd. Samen verdelen ze het geld, waarbij het ziekenhuis aanzienlijk meer macht heeft dan de verloskundige. Onder het nieuwe systeem bepaalt het ziekenhuis straks wanneer en waarvoor een verloskundige betaald krijgt, wat hun autonomie en het zelfstandigheid aantast.”
Hogere kosten
De KNOV vreest dat de keuzevrijheid van zwangere vrouwen wordt ondermijnd. Franka Cadée, chef verloskundige bij de KNOV: “Onze buurlanden laten zien waar dit toe leidt: meer medicalisering van de zwangerschap en geboorte, hogere kosten en geen effectievere samenwerking tussen zorgprofessionals. Voor het verbeteren van de geboortezorg zijn andere oplossingen nodig. De KNOV heeft een alternatieve oplossing klaarliggen, waar het afgelopen jaar hard aan is gewerkt met betrokken partijen in de geboortezorg.”
De KNOV pleit ervoor dat de integrale bekostiging wordt vervangen door passende bekostiging, waardoor vrouwen de mogelijkheid houden om te kiezen waar en hoe ze willen bevallen. De beroepsvereniging van verloskundigen heeft de hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Die mag zich nog over het voorstel van Kuipers buigen.