De coronacrisis heeft aangetoond dat veel van hen beter in hun vel zitten door de dagbesteding op de woonlocatie zelf te organiseren. Dat maakte adviesbureau KPMG bekend na onderzoek.
“De mensen hebben door de veranderingen als gevolg van Covid-19 meer rust gekregen, zijn minder prikkelbaar gebleken en hebben een leven gekregen dat er overzichtelijker uitziet. Het aanbieden van dagbesteding op de woonlocatie betekent bijvoorbeeld dat mensen niet langer verplicht zijn om in de vroege ochtend klaar te staan voor vervoer naar de dagbestedings- of werklocatie. Dat geeft hen rust”, stelt Marijke Ploegman, manager bij de gezondheidstak van KPMG.
Foto’s en filmpjes
Door het wegvallen van dagbesteding op externe locaties en het verbod op bezoek, zijn zorgmedewerkers de afgelopen maanden gaan kijken naar meer individuele oplossingen voor hun cliënten. “In overleg met de cliënt en familie zijn initiatieven ontstaan voor dagbesteding op de woonlocatie en contact met familie via beeldbellen of foto’s en filmpjes. Op veel cliënten hadden deze maatregelen een beter effect dan de ‘normale’ dagactiviteiten”, aldus Ploegman. (ANP)
debverschoor
Het publicatie kunt u nalezen via https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/nl/pdf/2020/sectoren/samen-naar-een-beter-normaal.pdf
De mogelijkheid tot het meer individueel inrichten van dagbesteding zodat het beter aansluit bij de wens van de individuele cliënt is belangrijk. De zorg draait in de huidige coronacrisis duidelijk nog meer dan vroeger om de cliënt, de zorgprofessional én de afstemming tussen beiden. De coronacrisis heeft aangetoond dat dagbesteding of werk op de woonlocatie voor een aantal cliënten beter is voor de gemoedstoestand van cliënten in de gehandicaptenzorg dan dagbesteding of werken buitenshuis. Dagbesteding thuis betekent ook dat cliënten een dagritme kunnen aannemen dat beter past bij het gewenste levensritme. Uiteraard is er ook een grote groep cliënten die staan te juichen om hun dagbesteding weer op kleinschalige locaties en in de samenleving weer op te pakken.