De eerste reacties vanuit het zorgveld op Het Grote Zorgdebat zijn positief. Vooral het feit dat 23 organisaties uit de zorg gezamenlijk dit debat hebben kunnen organiseren oogst veel lof. Toch zijn er ook punten van kritiek, zo blijkt uit interviews die Skipr heeft gemaakt met verschillende bestuurders uit de zorg.
Verdeeldheid
Oud politicus en voorzitter Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet vindt het een prestatie van formaat dat een debat als dit door 23 organisaties uit de zorg samen is georganiseerd. “Maar”, zegt Rouvoet er meteen bij, “Als het echt gaat om de combinatie kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing, dan moet het niet van de politiek komen, maar dan ligt de bal echt bij de zorgpartijen zelf (…) omdat je het gezien de politieke verdeeldheid niet redt langs de weg van de politiek.”
Cure sector
Margot van der Starre, directeur van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, is net als Rouvoet trots op de organisatie: “In de eerste plaats omdat al die organisaties in de zorg die zo nu en dan de indruk wekken dat ze het de politiek heel erg moeilijk te maken, in staat zijn om zo’n debat te organiseren (…) daarmee hebben we als zorgpartijen laten zien dat er best iets te regelen valt.”
Van der Starre merkt naar aanleiding van het debat op dat er een meerderheid binnen is de politiek die het stelsel voor de ziekenhuizen ongemoeid wil laten. “Ik ben gerustgesteld, want ik denk dat er zeker geen Kamermeerderheid is die de hele cure sector nog eens wil gaan reorganiseren.”
Misverstanden
Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, voorzitter van de artsenfederatie KNMG, vond het een interessant debat: “Heel veel aspecten zijn aan de orde gekomen. Het geeft ook goed weer hoe de partijen in bepaalde onderwerpen staan.”
Het debat gaf volgens hem echter ook aan dat er heel veel misverstanden heersen, ook in het politieke debat. Als eerste de marktwerking die volgens onder andere Lea Bouwmeester ‘gierend uit de hand is gelopen’. Nieuwenhuijzen Kruseman: “We hebben helemaal geen marktwerking. We hebben nog steeds een budgetsysteem” Daarnaast verwarden de politici volgens de voorzitter van de KNMG het eigen risico en de eigen bijdrage. “Men denkt dat dat hetzelfde is. En dan wordt het toch een hele verwarrende discussie.
Ehealth
Wilna Wind, directeur NPCF ziet dat de zorg enorm leeft bij alle politieke partijen. “Iedereen doet zijn best om ons te overtuigen dat bij hun partij de zorg in de allerbeste handen is. En voor ons is is het alleen maar prettig dat de zorg zoveel aandacht heeft.
Toch heeft Wind ook wel onderwerpen gemist in het debat. “Ik had graag een goed verhaal gehoord over Ehealth, heel erg belangrijk voor de toekomst van de zorg, voor de eigen regie en voor het zelfmanagement van mensen. Dat woord zie je eigenlijk heel weinig staan en dat is jammer.”
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In de komende dagen publiceert Skipr interviews met reacties op het debat vanuit verschillende hoeken van de zorg. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv.