Als mensen niet binnen de gestelde termijn van zes weken geholpen kunnen worden, kan dat leiden tot gezondheidsschade. Dat moet worden voorkomen en daarom worden ingrepen die minder haast hebben de afgelopen tijd weer massaal geschrapt.
Minder operatiekamers
Als mensen niet in het ene ziekenhuis terechtkunnen, wordt binnen hun regio gekeken of een ander ziekenhuis wel plaats heeft. Uit het NZa-overzicht wordt niet duidelijk hoeveel mensen niet op tijd worden behandeld.
Net als vorige week zijn 41 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Door het aanhoudend hoge aantal coronapatiënten hebben vrijwel alle ziekenhuizen patiënten afgebeld van wie de behandeling niet heel snel noodzakelijk is. De meeste ziekenhuizen (42) verlenen helemaal geen “planbare zorg” meer. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Vorige week ging het om 41 ziekenhuizen.
Meer terugschaling in Limburg
Zoals vorige week al duidelijk werd, is de druk op de zorg niet eerlijk verdeeld over het land. Zo is de kritiek planbare zorg aanzienlijk verder teruggeschroefd in Limburg dan in buurprovincie Brabant. In Limburg is ook de planbare zorg volledig stilgelegd, terwijl dat in Brabant in minder dan een kwart van de ziekenhuizen het geval is. De NZa riep vorige week op tot samenwerking om dit soort ongelijkheid tegen te gaan. (ANP)
Remko ter Riet
Ter aanvulling. 41% minder operatiekamers zijn tengevolge van minder IC bedden EN het feit dat operatiekamer personeel IC verpleegkundige (covid) zorg staat te leveren op de IC en Cohort afdelingen. Het, nog net, in stand houden van de kritiek planbare zorg vraagt het uiterste van anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Het gevolg: extreem veel uitval door ziekte, uitputting en burn-out. Zorgpersoneel van de operatiekamers verlaat momenteel de zorg.
Samenwerken en verdelen zorg list niet de druk op operatiekamer personeel op.