Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten gelijke rechten en plichten krijgen als werknemers in loondienst. Daarvoor moet een nieuw sociaal vangnet komen. Daarvoor pleitte Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER) zaterdagavond in het programma Nieuwsuur.
Grapperhaus waarschuwt voor verborgen werkloosheid onder de zzp’ers. De inkomsten van zelfstandigen lopen hard terug en veel van hen verdienen minder dan een minimuminkomen. Volgens Nieuwsuur blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken dat een derde van alle zzp’ers, waarvan een aanzienlijk deel in de zorg en dan met name in de thuiszorg, een omzet heeft die lager ligt dan 25 duizend euro. Zeven en veertig procent van de zelfstandigen kan niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. De SER berekende eerder dat 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder een minimuminkomen overhoudt.
Structureel
“Ik vind dat we dit structureel moeten aanpakken’’, aldus Grapperhaus. “Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.” (ANP)