De Zembla-aflevering Het huisartseninfarct, die donderdagavond op televisie te zien is, schetst een zorgwekkend beeld van de staat van de huisartsenzorg in Nederland. Het programma sprak tientallen huisartsen die zich grote zorgen maken. Er is een tekort aan huisartsen en de hoge werkdruk speelt hen parten.
Administratiedruk
Voor een deel wordt de hoge werkdruk veroorzaakt door administratieve lasten die de zorgverzekeraars opleggen, melden de huisartsen. Bovendien zouden ze steeds vaker op de stoel van de huisarts gaan zitten. De huisartsen die in Zembla aan het woord komen, geven aan dat door de hoge werkdruk soms vermijdbare fouten worden gemaakt.
Reactie Kuipers
Volgens minister Kuipers is in het Integraal Zorgakkoord (IZA) geregeld dat huisartsen meer tijd kunnen nemen voor een gesprek met een patiënt. Dat zou het probleem deels moeten oplossen. Daarnaast wijst de minister op de toegevoegde waarde van digitale hulpmiddelen en de verantwoordelijkheid van de patiënt.
Kuipers is dan ook niet voornemens de rol van de zorgverzekeraar te verkleinen, laat hij in de uitzending weten. Die zorgen volgens hem voor “voldoende zorg, van voldoende kwaliteit tegen een acceptabele prijs”.
De uitzending van Zembla is donderdag 16 februari om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Olaf Wijman
Tsja, deze minister Ernst Kuipers is niet alleen hardhorend doof maar ook nog eens stekeblind in zorgland, zeker wat betreft de zorgverzekeraars die onze zorg ernstig verzieken. Over gisterenavond bij Zembla, kwam er überhaupt iets zinnigs uit zijn mond? Kuipers is totaal incompetent voor zijn functie en moet liefst zo snel mogelijk weg.
wijnand van den van den berg
30000 FTE bij zorgverzekeraars terwijl er een personreltekort is ..
Meer tijd voor de patiënt komt met een eisen en takenpakket wat alleen maar meer tijd kost, de zoveelste wassen neus waar allerlei beleidsmakers het water bij in de mond loopt en zich (toch) weer nuttig voelen terwijl 0.0 bijdrage aan alle zorgvragen .
De verzekeraars hebben maar een functie en dat is een buffer vormen voor de minister . Fraude bestrijding zou wsl met een simpeler financieringssysteem en een tiental data-analisten ook kunnen. DSW lijkt nog het efficiëntst te werken met een integraal huisartsentarief dat scheelt zowel bij hen als bij de huisartsen wat administratie.
Innovatie gelden zijn ook een wassen neus en worden niet toegekend
VWS gaat zogenaamd inzetten op preventie ( met veel inzet van geld en tijd) maar reclame voor alles wat ongezond is mag gewoon doorgaan dweilen met de kraan open ..
Tot slot met dit zorgstelsel is de patiënt tot klant gebombardeerd dan krijg je ook klantgedrag en geen solidariteit meer