In een Kamerbrief stelt Kuipers dat de 45-minutennorm in deze vorm dus geen garanties biedt voor de toegankelijkheid van acute zorg. De 45-minutennorm-waarbij vrijwel alle inwoners binnen 45 minuten met een ambulance de spoedeisende hulp in een ziekenhuis kunnen bereiken- is onder meer om deze reden toe aan vervanging. Bij het ontwikkelen van een alternatief voor de 45-minutennorm zal de minister wel rekening houden met de nabijheid van acute zorg.
Vier patiënten per nacht
In de Kamerbrief staat dat het RIVM op verzoek van het ziekenhuis een bereikbaarheidsanalyse heeft uitgevoerd. De SEH in Meppel is ‘gevoelig’ voor 1700 inwoners. Dat betekent dat deze 1700 inwoners niet binnen 45 minuten naar een andere SEH kunnen worden gebracht volgens het theoretische rijtijdenmodel. In de praktijk ziet Isala Meppel dat gemiddeld vier patiënten per nacht moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen.
Onwenselijk maar niet zorgelijk
De situatie in Meppel is volgens Kuipers onwenselijk, maar niet zorgelijk. Er zijn afspraken gemaakt over slimme positionering van ambulances waardoor patiënten in deze gebieden zo snel mogelijk bij een SEH kunnen zijn. Isala Zwolle heeft bevestigd dat er in de nacht voldoende capaciteit is om de patiënten op te kunnen vangen. Ook met ziekenhuizen in Emmen, Assen en Heerenveen zijn afspraken gemaakt.
Navolgbare beslissing
Volgens de IGJ gaat het hier om een unieke situatie, waarbij het ziekenhuis aangeeft dat er geen alternatieve oplossing is om de SEH in de nacht open te houden, goede en veilig zorg te leveren en de reguliere zorg volledige doorgang te laten vinden. De beslissing om de SEH tijdelijk te sluiten in de nacht vindt de IGJ, volgens Kuipers, dan ook navolgbaar.
Het ziekenhuis in Meppel heeft vanaf april weer voldoende arts-assistenten om de SEH open te houden.
Zorgvisie congres Acute zorg op 6 april
Minister Ernst Kuipers van VWS is op het congres aanwezig via een videoboodschap. Verder spreken onder meer Peter Langenbach (directeur Zorginkoop Zilveren Kruis), Bart Berden (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), Sophia de Rooij (bestuursvoorzitter Amstelland ziekenhuis), Han Noten (voorzitter van Ambulancezorg Nederland) en Jack Versluis (bestuurder Regionale Ambulance Voorziening Utrecht over Zorgcoördinatiecentrum Midden-Nederland).
Jaap van den Heuvel
Wat een rare redenering. De SEH in Meppel sluit tijdelijk door overmacht en dus kan de norm niet gehaald worden en dus moet er een andere norm komen. Het probleem is binnenkort opgelost, maar die andere norm komt er toch. De hobby van VWS.
bsl2016anton
Volledig eens Jaap, dit is een doelredenering. Omdat er veel mensen harder rijden dan 100 km/uur schaffen we toch ook niet de snelheidslimieten af? Er moet juist beleid komen, ook van VWS, dat er voor zorgt dat deze norm wél gehaald wordt. Dus marktwerking er af, geen onnodige concentratie van zorg, en een goede (beschikbaarheids-)financiering!
Engelien Geerdink-Officier
geheel eens met Jaap. bijzonder hoe hier omgekeerd naar een doel toe geredeneerd wordt !
ook wel schokkend eigenlijk……
J Vandenberg
Grappig dat er gesproken wordt over personeelskrapte.
Laat nu de Cao perikelen de bestuurders ook weer een nieuwe norm fabriceren.
Tenzij de NZA en zijn vrinden eens echt doen wat gedaan moet worden.
Kan de SEH in Meppel straks zijn gesloten deuren weer openen.
Hup mannekes, probeer de zorg eens te redden.
.
Milamber
Wederom weer duidelijk dat men in Den Haag volledig voorbij gaat aan de realiteit. Er ontstaan levensbedreigende situaties die men blijft wegwuiven als incidenten. Helaas zijn deze incidenten structureel en aan de orde van de dag. Zutphen heeft problemen, overplaatsing naar Apeldoorn geeft extra druk op de eerste hulp waardoor er tijdelijke opname stops zijn. Harderwijk sluit met regelmaat de deuren van de seh ivm teveel aanbod. Lelystad seh sluit in de avonduren (waardoor Harderwijk weer overbelast wordt). In Zwolle staan de ambulances te wachten om hun patiënten kwijt te kunnen (en zijn dus langere tijd niet meer inzetbaar, een uur is geen uitzondering). Net als de ambulances die nu ook veel verder hun gebied uit moeten rijden of na stabilisatie met de patiënt door moeten rijden naar een ziekenhuis waar men nog wel de expertise heeft en/of de mogelijkheid heeft om de patiënt op te nemen. Met name in de avond en nacht mag men zich gelukkig prijzen als er nog tijdig hulp geboden kan worden als er zich een acuut levensbedreigende situatie voordoet. Verpleegkundig centralisten lopen weg wegens frustratie en onderwaardering (afgelopen jaar bij de invoering van het FWG een schaal omlaag gegaan) en zijn niet meer te krijgen. De 112’s worden doorgeschakeld naar andere meldkamers waar dan eveneens extra druk komt te liggen (om nog maar te zwijgen over de broodnodige gebiedskennis of het überhaupt kunnen verstaan van de melders aangezien alle Friese steden alleen nog maar in het Fries worden aangeduid en voor iemand die werkzaam is in Limburg de plaatsbepaling van het incident een hele uitdaging wordt. Nieuw personeel vertrekt zonder de opleiding af te maken…enz. enz. Maar wat Ernst Kuipers betreft: “Gaat u maar rustig slapen”. De normen worden aangepast en alles komt goed…..