Het parlement en de Raad van State willen al maanden van de Twm af. Beperkende maatregelen die de overheid oplegt, moeten een permanente wettelijke grondslag krijgen. Die kan in de al lang bestaande Wpg worden opgenomen, stellen zij.
Aanpassing in fases
In de gewijzigde Wpg worden onder meer de bevoegdheden van de minister van VWS vastgelegd voor het nemen van collectieve maatregelen bij een pandemie. De bestaande Wpg kent weliswaar bepalingen ter bestrijding van infectieziekten, maar daarbij gaat het vooral om maatregelen op individueel niveau. “Bij een epidemie op deze schaal waren collectieve maatregelen vereist. De Twm heeft dat gat tijdelijk moeten vullen”, stelt Kuipers.
Omdat een integrale herziening van de Wet publieke gezondheid lang duurt, gaat Kuipers de wet in fases aanpassen. Als corona weer opleeft, moet er zo snel mogelijk een permanente wettelijke grondslag voor maatregelen zijn. De minister roept de Kamers op het wetsvoorstel snel te behandelen, zodat de tijdelijke wet zo spoedig mogelijk kan vervallen.
Kleiner draagvlak
Die huidige tijdelijke coronawet moet telkens met drie maanden worden verlengd. Met de vijfde verlenging moet de Eerste Kamer nog instemmen, de zesde ligt al klaar voor behandeling in beide Kamers. Als de Twm wegvalt, is er geen wettelijke grondslag voor het kabinet om snel verplichtende maatregelen te nemen. Het politieke draagvlak ervoor wordt steeds kleiner. (ANP)