Jan Kimpen, voorzitter van de Adviescommissie Kwaliteit van Zorginstituut Nederland, zegt dat het instituut de voorstellen die woensdag in de Tweede Kamer zijn besproken gaat uitvoeren. De Kamer wil met name extra aandacht voor de langdurige zorg.
Langdurige zorg
De Tweede Kamer debateerde over de oprichting en wettelijke verankering van Zorginstituut Nederland. De Kamer wil dat Zorginstituut Nederland bijzonder aandacht gaat besteden aan de langdurige zorg, omdat het ontwikkelen van professionele zorgstandaarden in deze sector achterblijft bij de cure. Kimpen onderschrijft dit: “De Adviescommissie Kwaliteit heeft bij het vaststellen van de Meerjarenagenda een plan geformuleerd om curatieve en chronische zorg in de pas te laten lopen. Dat is medisch-inhoudelijk ook noodzakelijk.”
Formuleren zorgstandaarden
Het veld is aan zet om professionele standaarden te formuleren, heeft de Kamer kenbaar gemaakt. SP-Kamerlid Leijten vindt dat de professionele zorgstandaarden alleen door wetenschappelijke verenigingen en beroepsgroepen mogen worden ontwikkeld en dat een standaard pas mag worden vastgesteld nadat deze is getoetst door patiëntenorganisaties. In Kimpen zijn visie betekent dit dat wetenschappelijke verenigingen weliswaar het voortouw nemen, maar dat patiënten daar vanaf het begin bij betrokken worden. “Hun inbreng zal leiden tot betere standaarden. Het idee dat patiënten vooral letten op bijvoorbeeld hospitality is achterhaald”, zegt Kimpen, waarbij hij verwijst naar een recent artikel in vakblad NEJM.
Zorgaanbieders en verzekeraars volgens Leijten niet betrokken moeten worden bij de tot standkoming van zorgstandaarden vanwege eventuele financiële belangen. Kimpen wil hen ook aansluiten. “Niemand is heilig, iedereen heeft belangen”, zegt Kimpen. Hij ziet ook een rol voor de zorgverzekeraars. “Ik zou graag zien dat ze ons helpen bij het formuleren van de Meerjarenagenda, waarin we vastleggen welke kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten worden opgeleverd, door wie en wanneer. Natuurlijk hoop ik ook dat zorgverzekeraars de standaarden die het Zorginstituut helpt ontwikkelen zullen gebruiken bij het inkopen van zorg. Het zou dus goed zijn als zorgverzekeraars wachten op de standaarden van het Zorginstituut en niet hun eigen standaarden ontwikkelen.”
Website kwaliteit van zorg
Ook heeft het kwaliteitsinstituut een website voor ogen waarin ziekenhuizen, dokters en patiënten alle informatie over de kwaliteit van zorg kunnen vinden.