Nijmeegse onderzoekers hebben een onderzoekssubsidie gekregen van technologiestichting STW voor het ontwikkelen van een lab on a chip. Daarmee kunnen ziekteverwekkers snel en op locatie worden aangetoond. De onderzoekssubsidie bedraagt 25.000 euro.
Floris Rutjes van het Institute for Molecules and Materials stelt dat het instrument geschikt kan zijn voor het opsporen van virussen en bijvoorbeeld multiresistente bactertiën in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Volgens Rutjes is een lab on a chip een bekend fenomeen dat nu vooral wordt gebruikt voor diagnostische toepassingen. Het project waar hij samen met collega Niek Kunst nu een subsidie voor heeft gekregen, is een spin off van een project waarin de chip gebruikt wordt om bloedstollingsafwijkingen te vinden.
Bankpas
Rutjes: “Het is een plastic strip met een chip. Op die chip breng je een sample aan. Vervolgens treedt in de chip een chemische reactie op en na 25 minuten kun je de chip uitlezen. Dat gaat digitaal. Als de chip geen signaal afgeeft, dan is de gezochte bacterie niet aanwezig.”
Gat in de markt
Voor het opsporen van ziekteverwekkers wordt het principe van lab on a chip nog niet gebruikt. Dat is de gat in de markt, denkt Rutjes. De onderzoekers hopen binnen een half jaar aan te tonen dat de theorie werkt. De chip moet wel met de juiste diagnostische middelen geladen worden om specifieke bacterie aan te kunnen tonen. Het is niet zo dat gebruikers met één chip een onbeperkt aantal ziekteverwekkers op kunnen sporen. Rutjes verwacht dat met één chip tot 20 bacteriën aangetoond kunnen worden.