De komende jaren verdelen de locaties Den Haag en Zoetermeer de zorg. Complexe operaties gaan naar de locatie van HagaZiekenhuis in Den Haag, de meest voorkomende behandelingen blijven in Zoetermeer. De komende maanden wordt op beide locaties gewerkt aan het samenvoegen van afdelingen.
Op 1 maart fuseren beide ziekenhuizen juridisch. Vorige maand trad Reinier de Graaf Gasthuis na een vonnis van de Ondernemingskamer uit de Reinier Haga Groep (RHG). Bestuursvoorzitter van de nieuwe combinatie wordt Norbert Hoefsmid, de huidige directeur van HagaZiekenhuis.
Er worden geen gedwongen ontslagen verwacht. Daarnaast komt er binnen enkele jaren een nieuw ziekenhuisgebouw in Zoetermeer. Tot 1 januari 2023 blijven de huidige interim-directeuren van het Haga en LangeLand (Norbert Hoefsmit en Pier Eringa) aan. Eringa wordt in januari ad interim bestuurder bij Gelre Ziekenhuizen, waarna Hoefsmit de bestuursvoorzitter is van HagaZiekenhuis.
Voorzitter Marleen Barth
De volledige huidige raad van toezicht van de Reinier Haga Groep keert niet terug in de nieuwe raad van HagaZiekenhuis. Voorzitter van die raad van toezicht wordt Marleen Barth. Zij was onder meer oud-Kamerlid van de PvdA, ex-journalist van dagblad Trouw en voormalig voorzitter van zowel GGZ Nederland als apothekersorganisatie KNMP.
Vice-voorzitter van de raad van toezicht wordt de ervaren zorgbestuurder Piet Batenburg. Hij was onder meer bestuursvoorzitter van Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Derde toezichthouder Vanessa Hart is specialist in financieel- en risico management. Ze heeft onder meer bij ABN Amro gewerkt en is nu CFRO bij Invest International B.V. Het vierde lid van de raad van toezicht is Simon Vermeer, onder meer CIO bij Erasmus MC en bestuurslid van de Vereniging Samenwerkende ChipSoft Ziekenhuizen. Vijfde lid is José van Vliet-Eppinga, interimmanager transitietrajecten. Ze is bestuurder en toezichthouder geweest bij diverse zorgorganisaties. Ze begon haar loopbaan als verpleegkundige.
Horen wat er leeft
De nieuwe voorzitter van de raad van toezicht, Barth: “De komende jaren gaan we met elkaar bouwen aan een toekomstbestendig ziekenhuis, zodat we vanuit twee locaties de beste zorg kunnen blijven bieden. We kijken ernaar uit om de werkvloer op te gaan en te horen en zien wat er leeft. Daar zullen we veel tijd en aandacht aan besteden.”
Jan Sluimers
Beste Frits, kijken wat er leeft? nog even en er leeft niets meer. Zal ik het voor je uittekenen? Over 2a3jaar gaat alle acute en tweedelijns zorg naar het Haga en wordt het langeland leeggetrokken. Er komt nog wat lauwe oppositie van de staf en de politiek maar uiteindelijk beslissen de verzekeraars wat daar blijft ( en die waren nooit erg enthousiast over het lange land ziekenhuis. .e.c.s er blijven 3 zorgpaleizen over in een omgeving van zo’n 1,5 miljoen mensen . Raden van bestuur, raden van toezicht managers allemaal goedwillende zorgbestuurders die nooit en te nimmer ook maar enige verantwoording nemen voor de bestuurlijke ellende en puinhoop die ze achterlaten. Altijd op weg naar een nieuwe uitdaging. De zorg professionals die van deze club afhankelijk is kan nergens heen . specialisten die zich voor veel geld in een maatschap hebben ingekocht zitten met handen en voeten aan die stek vast. Zo niet het management dat vrolijk voort hopt . Als de bestuurlijke puinhoop die de laatste jaren in de randstad is ontstaan exemplarisch is voor dat wat ons nog te wachten staat als de multomappen brigade zich gaat bemoeien met de werkvloer, hou ik mijn hart vast Gr Jan Sluimers plast chirurg N.P.
marcel.kockelkorn@cz.nl
Beste heer Sluimers, ik kan het niet laten om kort te reageren op uw wat -in mijn ogen- pessimistische blik op deze casus en de betrokkenen. U zou het ook zo kunnen zien: het LLZ heeft het al 15 jaar lastig om het hoofd boven water te houden. De eisen die aan de kwaliteit van zorg worden gesteld zijn dermate kapitaalintensief (IC, OK, diagnostiek) dat dit soort investeringen niet in de volle breedte door een ziekenhuis met een omzet van €100 mln gedaan kunnen worden. De situatie in het LLZ was niet houdbaar, niet op lange termijn en ook niet op korte termijn… Hoe mooi is het dat door de fusie met het Haga ziekenhuis de bevolking van Zoetermeer verzekerd is van (95% van de) medisch specialistische zorgvoorzieningen dichtbij huis. Voor de overige 5% zijn ze verzekerd van topklinische zorg in het Haga (of indien nodig in een academische setting, maar dat was al zo).
Als u zou stellen dat de samenwerking binnen RHG een fiasco is gebleken, dan ben ik het met u eens. Daar zijn verkeerde afslagen genomen door bestuurders, maar ook door medisch specialisten. Een extra stimulans voor bestuurders èn artsen om dit nu een succes te maken. Vriendelijke groet, Daan Rooijmans, CZ