De nieuwe afspraken gaan met terugwerkende kracht per 1 februari 2023 in en gelden twee jaar. Gemiddeld gaan de lonen van de medewerkers er 15 procent op vooruit gedurende die periode. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de werkdruk en krijgt personeel in vaste dienst voorrang bij het invullen van diensten. Ook krijgen medewerkers een betere vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten.
Werkdruk
FNV is “heel tevreden” met ruim 75 procent steun van de leden over de cao, zegt bestuurder Elise Merlijn. “Maar we weten dat wij er in 2025 weer zullen moeten staan als vakbond. De strijd voor behoud van ziekenhuismedewerkers en goede arbeidsvoorwaarden gaat door.”
Stella Salden, voorzitter NU’91: “Hoewel het overgrote deel voor heeft gestemd, zien we ook dat een deel niet blij is met het akkoord. De onvrede zit vooral in het feit dat de loonsverhoging niet in een keer wordt doorgevoerd, maar wordt verdeeld over drie periodes. Daarnaast is er ongenoegen over de onregelmatigheidstoeslag (ORT). Deze wordt voor een deel van de zorgprofessionals nog steeds niet over het uurloon betaald. De hoop was dat dit gelijk getrokken zou worden.”
Daarnaast zijn er ook positieve zaken bereikt, zegt Salden, zoals het recht op onbereikbaarheid en de reiskostenvergoeding die is verhoogd: “Vaste werknemers hebben eerste keuze als het gaat om de roostering. De roosters moeten drie maanden van tevoren bekend zijn en grensoverschrijdend gedrag wordt harder aangepakt.”
Volgens onderhandelaar namens CNV Joost Veldt zien ziekenhuizen door wisselende roosters en werkdruk steeds meer personeel gaan. “Hierdoor neemt de werkdruk voor de anderen nog meer toe. Die vicieuze cirkel moet worden doorbroken, deze cao zorgt voor meer zeggenschap.”
NU’91 en FBZ
Leden van werkgeversorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stemden eerder al in met de afspraken. Vakbond NU’91, die ook aan de onderhandelingstafel met de NVZ zat, komt volgens een woordvoerder later op woensdag met nieuws over de ledenpeiling. De peiling onder de achterban van de federatie van beroepsverenigingen FBZ loopt nog, meldt een woordvoerster van die organisatie.
De cao geldt voor 200.000 medewerkers van ziekenhuizen en revalidatiecentra. Voor werknemers van universitair medische centra geldt overigens een aparte cao. (ANP)
Peter Koopman
Mooi dat er, vanuit een patiëntenperspectief bezien enige rust terugkeert in de algemene ziekenhuizen. Chapeau voor de werkgevers NVZ en vakbonden ( NU’91 en FBZ ) en vakcentrales ( CNV en FNV ). Wat blijft is de ergenis over het te beperkt nationaal en lokaal budget en het uitblijven van steun ( aanpassing OVA ) van de systeemverantwoordelijke: VWS in Rutte IV context. Immers de structurele loonkloof (AWVN/SER 2021) van oa verpleegkundigen is hiermee nog steeds niet opgelost. Ook het groeiend tekort aan professionals IN de zorg is hiermee niet te stuiten. Recent verscheen een opvallende studie in opdracht van de beroepsvereniging van HRM professionals in de gezondheidszorg uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Hierin wordt gepleit voor passend HRM beleid en als middel een toetsingsinstrument aangeboden. Met name ook de prioriteit van HRM in beleid en op de bestuurstafel komt helder aan de orde. Ook opvallend: de trend om vooral kleine arbeidscontracten aan te bieden is evenals de behoefte aal grootschalige zorgorganisaties te bezien in reactie op de marktwerking en daarmee grotere risico’s in de bedrijfsvoering dan voorheen ( zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders moeten grotere buffers beschikbaar hebben). Vraag: wordt “Zorg” daardoor niet veel te veel vanuit economische perspectieven en te weinig vanuit humane ( patiënten, medewerkers) belangen geregeerd?