Wat gebeurt er met de medewerkers van het Haga Ziekenhuis die onterecht het medisch dossier van tv-ster Samantha de Jong, alias Barbie, hebben ingekeken? Het Haagse ziekenhuis beraadt zich op maatregelen. Bij overtreding van de regels volgt meestal een waarschuwing. Van het zwaarste middel, ontslag, zijn maar enkele gevallen bekend.
In de afgelopen tien jaar zijn er twee keer medewerkers ontslagen bij het Rijnstate Ziekenhuis vanwege het ongeoorloofd inzien van een EPD, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland onder Gelderse ziekenhuizen. Gezien de privacy van de medewerkers wil Rijnstate niet inhoudelijk op de ontslagen ingaan.
Collega
In het Westfriesgasthuis (WFG) in Hoorn is vorig jaar een afdelingssecretaresse op staande voet ontslagen na het onterecht bekijken van een medisch dossier. Zij had daarvoor in 2013 al eens een waarschuwing gekregen. Vorig jaar ging ze volgens het Noord-Hollands Dagblad opnieuw in de mist nadat een collega op de SEH werd opgenomen. De ontslagen werkneemster spande een rechtszaak aan tegen het FWG, maar heeft die – ook in hoger beroep – verloren.
Steekproef
Ook in het Haga Ziekenhuis is het ‘Barbie-incident‘ niet de eerste keer dat medewerkers over de schreef gaan. Sinds een half jaar kan het ziekenhuis achteraf controleren of toegang tot een medisch dossier correct was. Het is volgens het ziekenhuis ‘enkele keren’ voorgekomen dat dat niet zo was.
Het WFG houdt elk kwartaal een steekproefcontrole over de toegang tot medische dossiers. De Gelderse ziekenhuizen doen dat ook. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt de organisatie ieder jaar zo’n tien meldingen binnen van privacy-schendingen in de Nederlandse ziekenhuizen.
VIP-status
In de meeste Gelderse ziekenhuizen kunnen BN’ers een aparte status of beschermingsprotocol krijgen. In het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk kunnen mensen een VIP-status krijgen, zodat ze geanonimiseerd kunnen worden opgenomen onder een gefingeerde naam en nummer. Dat komt door een incident met een bekende Vlaming, een deelnemer aan het SBS-programma ‘De nieuwe Uri Geller’. Na opname ging hij naar een zorginstelling in Amsterdam. Toen werd bekend dat hij in het Jansdal had gelegen.
Die VIP-status biedt ook het Tergooi ziekenhuis in Hilversum aan, zo meldt de Gooi- en Eemlander. Vips zijn alleen via het patiëntenidentificatienummer en niet onder hun naam vindbaar in het EPD. Tergooi houdt een wekelijkse controle op de toegang tot medische dossiers. Tergooi wil de VIP-status standaard aanbieden aan beroemdheden. Tot nu toe moeten BN’ers daar zelf om vragen. Ook ziekenhuismedewerkers kunnen die status aanvragen, om zich te beschermen tegen nieuwsgierige collega’s.