Zorgverzekeraar Menzis en geestelijke gezondheidszorg-instelling Lentis hebben een meerjarig contract getekend. Deze afspraken behelzen twintig procent te besparen, de bureaucratie terug te dringen, minder patiënten in de klinieken op te nemen en meer mensen thuis of in de huisartsenpraktijk te helpen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
Toestemming NZa
De samenwerking is voor de zorg vrij bijzonder en het ministerie van volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten toestemming geven voor een andere vorm van financiering.
Minder opnamen
Bestuurder Bas Leerink van Menzis:”Veel mensen worden nu nog opgenomen in klinieken of door psychiaters geholpen, terwijl ze net zo goed thuis of in een huisartsenpraktijk van een praktijkondersteuner zorg kunnen krijgen. Er zitten alleen perverse prikkels in het systeem, de instelling krijgt meer geld voor klinische zorg en minder voor wat we ambulante zorg noemen. We spreken nu af dat te verrekenen, zodat Lentis toch meer zorg dicht bij de mensen kan leveren.”
Schaarste
Bestuurder Bert van der Hoek van Lentisvoegt hier aan toe dat Menzis en Lentis slimmer met het geld willen omgaan. “Het gaat faliekant mis in de zorg als we niks doen, want er komt de komende jaren grote schaarste aan geld en professionals. De behoefte aan zorg groeit elk jaar met 4 à 5 procent. We moeten het dus over een andere boeg gooien. Onder meer door te snijden in de bureaucratie. De indicatiestelling is een doffe ellende voor de medewerkers, net als alle controleformulieren. We halen daar veel van weg en stellen vertrouwen in de professionals die de zorg verlenen.”