Sinds de invoering van het abonnementstarief in de Wmo betaalt iedereen die hulp krijgt dezelfde eigen bijdrage, zonder in achtneming van inkomensverschillen. Doordat rijkere cliënten minder bijdragen en de nieuwe regeling bovendien een aanzuigende werking heeft, zijn gemeenten een stuk duurder uit. De extra kosten krijgen ze niet volledig gecompenseerd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar leden afgelopen jaar geadviseerd om de grenzen van de regeling op te zoeken, bijvoorbeeld door wel weer een inkomenstoets te hanteren. Bij een eventuele rechtszaak zou de VNG haar leden steunen.
3,5 ton tekort
Leusden heeft vorig jaar bijna twee miljoen euro uitgegeven aan de huishoudelijke hulp. De gemeente kwam 3,5 ton tekort op het Wmo-budget en heeft nu besloten om aanvragen af te wijzen als de aanvrager overduidelijk draagkrachtig genoeg is. Bij die afweging wordt ook gekeken naar andere (zorg)kosten die de aanvrager heeft. De Participatieraad Leusden en de Raad voor Cliëntenparticipatie Leusden steunen het besluit van de gemeente, aldus Binnenlands Bestuur.
Wesley
Persoonlijk heb ik wel moeite dat men in Leusden eigen bijdrage koppelt aan WMO. Want vaak worden verkeerde aannames gemaakt dat men met WMO daadkracht bent om te betalen. Vooral extra zorg zoals hulpmiddelen, chronisch medicijn gebruik (wat niet vergoed wordt) en fysiotherapie op een gevent moment komt een punt dat je nodige zorg gaat vermijden. Wat op langere termijn meer zorg betekent.