Bart Meijman, vertegenwoordiger namens de huisartsenkring Amsterdam-Almere, trekt zich terug uit de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hij heeft kritiek op de wijze waarop bestuursvoorzitter Steven van Eijck omgaat met de ledenraad. Dat schrijft Meijman in een brief aan de medeledenraadsleden en bestuur van de LHV.
Keuze bestuurslid
Meijman vindt dat het bestuur te weinig openheid geeft en dat de voorzitter de hele ledenraad naar zijn hand zet. De doorslag gaf de keuze van een bestuurslid die Jettie Bont moest opvolgen. “Mede de wijze waarop het bestuur nu, via verkapte coöptatie, een vijfde bestuurslid probeert binnen te loodsen maakt dat ik me erg verwijderd voel van zo’n vereniging. En helaas heb ik weinig vertrouwen dat de huidige polemiek rondom de wijze waarop bestuursleden gekozen worden op korte termijn veel verandering teweeg gaat brengen. De keuze van een bestuurslid is het hoogste goed in een vereniging. Een bestuur dat daadwerkelijk zijn ledenraad serieus neemt had al meteen aangegeven nadat er zoveel kritiek op de wijze, waarop zij de vervanger van Jetty dachten te regelen, totaal verkeerd is ingeschat en dus een daadwerkelijk andere procedure voorstelt dan nu.”
Meijman geeft aan dat het hem teveel negatieve energie kost om te blijven strijden tegen deze gang van zaken. Dit heeft deels te maken “met de verkrampte, angstige en op macht gefocuste mentaliteit binnen de landelijke LHV”.
Geen huisartsen
Een ander punt van kritiek van Meijman is dat zowel de voorzitter als de directeur van de LHV, de twee belangrijkste personen, beide geen huisarts zijn: “Dat een vereniging van huisartsen accepteert dat een beroepsbestuurder/politicus zoals onze voorzitter namens de beroepsgroep zich over allerlei (huisarts)geneeskundige onderwerpen uitspreekt; waar is je geloofwaardigheid?”. Zolang het over strategische issues gaat, vindt Meijman dit geen enkel probleem, maar zo gauw het over identiteitsvragen van de beroepsgroep gaat wel. “Hoe kan het dat Steven toch deze rol blijft vertolken? Waarom laten de huisartsen in het bestuur dit toe?” vraagt Meijman zich af.
Bestuur
Aan het eind van zijn brief neemt hij het bestuur opnieuw onder vuur: “Natuurlijk levert zo’n strak bestuur ook voordeel op en is er professioneel veel geregeld en heeft het ook resultaat opgeleverd (alhoewel ze wel heel hard moesten worden wakker geschud om over te schakelen van “silent diplomacy” naar activisme). Ik hang aan de democratische principes van een vereniging. Wordt dit te vaak met voeten getreden dan verzwakt een vereniging. Een bestuur dat zich zo verwijdert van toegewijde leden als mijzelf moet zich serieus beramen op haar keuzes en dit niet zo weg lachen zoals onze voorzitter te vaak placht te doen.”