De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid. “De impact van corona op het dagelijks leven van deze groep mensen is enorm”, stelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Long Covid heeft zo langzamerhand kenmerken van een nieuwe chronische ziekte.”
40 procent
Volgens het Longfonds maken vier op de tien mensen zich zorgen of ze ooit weer volledig aan het werk kunnen. Zo’n 65 procent van de mensen die deelnamen aan de peiling geeft aan matige tot ernstige problemen te hebben met dagelijkse activiteiten als bijvoorbeeld huishoudelijke taken. Eenzelfde percentage ervaart matige tot ernstige pijn door corona.
Het Longfonds ziet nauwelijks verschil tussen mensen uit de eerste coronagolf (maart t/m augustus 2020) en de tweede (september 2020 t/m januari 2021). Opvallend, vindt Rutgers. “Je hoopt natuurlijk dat deze groep mensen na verloop van tijd minder klachten heeft. Helemaal de mensen die al een jaar ziek zijn. Uit deze peiling blijkt dat dit voor een groot deel van deze 1864 mensen helaas niet het geval is. Dat is een indicatie voor het langdurige karakter van Long Covid.”
Twaalf weken klachten
Uit een andere enquête onder 400 bedrijfsartsen komt naar voren dat 10 tot 35 procent van de mensen die corona hebben gehad na acht tot twaalf weken nog klachten hebben. “Bedrijfsartsen zien deze mensen nu, na de acute fase, in hun spreekkamer met aanhoudende klachten die hun werkvermogen benadelen”, meldt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).
Volgens de organisatie is het onvoorspelbaar wie langer klachten houdt. “Ook jongeren en mensen met een in eerste instantie milde infectie melden langdurige beperkingen. De klachten variëren sterk en beïnvloeden vaak in hoeverre mensen weer aan het werk kunnen”, aldus de NVAB. Bedrijfsartsen zien ook mensen bij wie de klachten gedurende het herstel steeds afnemen en weer opvlammen.