De al of niet collectieve vergoeding van medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry ligt in handen van de fabrikanten. Volgens minister Schippers hebben zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze weesgeneesmiddelen tegen aanvaardbare kosten aan te bieden.
In een brief aan de Tweede Kamer laat Schippers weten dat de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry in 2013 vergoed blijven vanuit het basispakket. Ze reageert hiermee op het eerdere geruchtmakende advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).
Onderhandelingen
Op advies van het CVZ zet de minister de prijsonderhandelingen met de fabrikanten voort. Vanwege de hoge kosten van deze medicijnen besloot minister Schippers vorig jaar om in onderhandeling te treden met beide fabrikanten. “Een bevredigende uitkomst van deze onderhandelingen is essentieel voor de voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen”, stelt Schippers.
Prijsbeleid
Schippers wijst specifiek op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten. “Zij hebben de grootste invloed of in 2014 deze weesgeneesmiddelen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten vergoed worden aan deze kwetsbare patiëntengroep”, aldus Schippers. “Ik ga ervan uit dat fabrikanten zich dit ook zullen realiseren en zich zullen inspannen en hun prijsbeleid hierop zullen aanpassen.”
Geen aparte financiering
Het CVZ-advies om voor weesgeneesmiddelen een apart financieringssysteem op te zetten legt de minister naast zich neer. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij ziet geen voordelen in een apart financieringssysteem.
Verontwaardiging
Spierziekten Nederland heeft verontwaardigd gereageerd op de stellingname van de minister. Volgens de patiëntenvereniging zijn mensen met de ziekte van Pompe of Fabry “verworden tot de inzet van een blufpokerspel tussen de overheid en de fabrikant van de geneesmiddelen”. Spierziekten Nederland betreurt het dat er nu nog steeds geen duidelijkheid bestaat voor de patienten. “Het is navrant dat overheid en fabrikanten nog steeds discussiëren over de prijs van het geneesmiddel met het leven van patiënten als inzet“, aldus Spierziekten Nederland.