Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gaat van start met verduurzaming via EnergieSponsoring. Dat is een concept waarbij commerciële bedrijven de opwek van zonne-energie financieren en de energieopbrengst schenken aan de gesponsorde organisatie, in dit geval het Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis hoopt zo op termijn jaarlijks zo’n twee miljoen euro te kunnen besparen op haar energiekosten.
Het systeem werkt als volgt. Deelnemende bedrijven wekken een overschot aan zonne-energie op via zogeheten Softs Points, draaibare panelen die bijvoorbeeld tegen de gevel van een gebouw gemonteerd worden. De panelen hebben drie zijden en kunnen naast energie-opwek gebruikt worden voor bijvoorbeeld reclameboodschappen of het afvangen van fijnstof. Het overschot aan zonne-energie komt ten goede van maatschappelijke organisaties. De sponsor mag zelf bepalen naar welke organisatie de opbrengst gaat.
Vliegwiel
Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis: “In september wordt bij ons het eerste Softs Point geïnstalleerd. We gaan onze zakelijke relaties in de regio vragen ditzelfde te doen. Op deze manier brengen we een vliegwiel op gang om energiesponsoring mogelijk te maken, met het doel stapsgewijs de energiekosten van ons ziekenhuis te verlagen en onze organisatie verder te verduurzamen.”
Softs, het bedrijf achter de Softs Points, heeft de draaipanelen van het Maasstad Ziekenhuis in eerste instantie gefinancierd. Het ziekenhuis zoekt nu commerciële bedrijven die willen sponsoren. De organisatie laat weten met tien bedrijven in gesprek te zijn over deelname. Zij kunnen dan gebruikmaken van de Softs Points van het Maasstad Ziekenhuis, bijvoorbeeld voor reclame-uitingen. Ook kunnen ze panelen installeren op hun eigen gebouw.
Energiekosten
Het Maasstad Ziekenhuis hoopt via de verduurzamingsconstructie fors te besparen op haar energiekosten. De energierekening van het ziekenhuis bedraagt momenteel zo’n twee miljoen euro per jaar. “De uitdaging is in vijf jaar tijd de huidige energiekosten grotendeels te hebben omgezet in bestedingsruimte voor de zorg en verdere verduurzaming”, zo laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. “De besparing komt volledig ten goede aan het ziekenhuis.”
Volgens Peter van Dommele, ceo van Softs, is het concept bij uitstek geschikt voor ziekenhuizen. “Zorginstellingen staan doorlopend onder druk. Ook financieel. Niet vreemd dat het vrijspelen van budget voor verduurzaming in die sector maar mondjesmaat lukt.” Met deze vorm van sponsoring heeft ook dit type instelling jaarlijks budget om duurzaamheid van de organisatie te verwezenlijken, aldus Van Dommele.