“Mensen die voor hun naaste zorgen kosten de samenleving geen geld, zij besparen geld. Toch is de angst voor misbruik of fraude met bijvoorbeeld zorgverlof zo groot dat dit zorgt voor rigide controle”, zegt de organisatie.
Onbegrijpelijke taal
“Zolang mantelzorgers het huis schoonhouden, de steunkousen aantrekken en zorgen voor een dagritme, kunnen mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar in de praktijk belasten we mantelzorgers juist vier uur in de week met brieven in onbegrijpelijke taal, ingewikkelde regels en bizar veel loketten”, vult Esther Hendriks, bestuurder MantelzorgNL, aan.
MantelzorgNL heeft een petitie in de maak om de kwestie op de kaart te zetten. De zaak gaat volgens de organisatie namelijk velen aan: een op de drie Nederlanders van zestien jaar en ouder gaven volgens cijfers over 2019 mantelzorg (circa 5 miljoen mantelzorgers). Circa 830.000 mantelzorgers boden zowel langdurig (meer dan drie maanden) als intensief (meer dan acht uur per week) hulp, aldus MantelzorgNL. (ANP)
Samenwerken met de mantelzorger
Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem. Zonder mantelzorgers draait Nederland in de soep. Mantelzorg is één van de grootste maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Hoog tijd dus om het onderwerp eens flink door te lichten in een speciaal congres op 6 maart 2024.
Olaf Wijman
Onze overheid: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten! 4 uur per week! Te gek voor woorden.