Beeld: SilviaJansen / Getty Images / iStock
“Ook mantelzorgers vragen tijd, zijn vaak overbelast en in het ongunstigste geval krijg je ontspoorde zorg”, vat een van hen samen. Daarnaast heeft zes op de tien verpleeghuismedewerkers ‘een paar keer per jaar’ ongewenste situaties met mantelzorgers meegemaakt, zoals agressie, intimidatie of verbaal geweld. Zestien procent zegt dat dat enkele keren per maand gebeurt. Het gaat dan bijvoorbeeld over aanvaringen met boze familieleden of een ‘agressieve manier van communicatie’.
Toch vindt ruim zestig procent de inzet van meer mantelzorgers een goed idee om de groeiende, structurele personeelstekorten op te lossen. Op voorwaarde dat er goede afspraken komen over de taken van mantelzorgers. (ANP)
Peter Koopman
“Taken” van mantelzorgers suggereert dat dit in wezen opgaven van het verpleeghuis zijn. Ik las ook dat het “familiezorg” betreft en dat betreft omgang met eigen familielid. Ik denk dat dit laatste ook aanvullende hulp kan zijn voor eigen familielid en hier geldt een minder vrijblijvende basis, dan (eveneens onbetaald) vrijwilligerswerk op het terrein van hulpverlenening ( aanvullende zelfzorg binnen de zelfregie van de patiënt ) en hier begeleidt door de zorgverleners. “Omgang met familie” ( al dan niet hulpgevend ) is een onderdeel van de professionele zorg. “Vrijwilligerwerk” in het algemeen is een HRM kwestie en vraagt kundige begeleiding en afspraken. Een verpleeghuis is gezien de huidige populatie geen “doe het zelf atelier” en de eigen opgaven van het verplegend, verzorgend en helpend personeel staan centraal. Zeker bij patiënten die geen of sterk verminderde zelfregie bieden!
m.van.alderwegen@zgijv.nl
Goede beschouwing Peter Koopman.
Ik denk echter dat we op dit moment de. Mantelzorg (nabijen) inplannen alsof het vervangend personeel is.
Als we het beeld eens 180 graden zouden omdraaien. Bij de verhuizing spreken professionals af wat zij doen ter ondersteuning van de familie en de verhuizen oudere. Ik zegt wel eens ‘de familie verhuist gewoon mee’. Dan liggen de verantwoordelijkheden ook duidelijk. De mindset van familie moet daarmee ook keren.
Daarnaast is het belangrijk dat professionals zich herorienteren op wat nog wel zorg en wat geen zorg meer is. Er was een tijd dat dat verplegen met de handen op de rug genoemd werd (thans reablement). Belangrijke taak van verpleging en verzorging is het ondersteunen van ouderen en familie in de zelfzorg en samenzorg.