• This field is hidden when viewing the form

Reader Interactions

Reacties 2

  1. 2809573

    Volgens mij is de link met het fundament onder het Nederlandse zorgstelsel duidelijk:
    1 Marktwerking en Toetredingsdrempels
    De kern van het probleem ligt in de lage drempels om zorgaanbieder te worden. In het huidige systeem kan vrijwel iedereen zich inschrijven als zorgverlener, terwijl de controle en het toezicht gefragmenteerd zijn over verschillende instanties. Dit staat in contrast met bijvoorbeeld de horeca, waar het openen van een snackbar meer regulering kent dan het opzetten van een zorgorganisatie.

    2 Versnipperd Toezicht
    De zorgmarkt in Nederland kent meerdere toezichthouders, zoals de IGJ, de NZa, het OM, de Arbeidsinspectie en de KvK. Echter, door de versnippering van verantwoordelijkheden kunnen criminelen door de mazen van het systeem glippen. Dit is een direct gevolg van de complexiteit van de gereguleerde marktwerking, waarin meerdere spelers opereren zonder een eenduidige handhavingsstructuur.

    3 Rol van Zorgverzekeraars
    Zorgverzekeraars spelen een grote rol in de financiering en contractering van zorgaanbieders, maar hun focus ligt vaak meer op kostenbeheersing dan op kwaliteit en integriteit van aanbieders. Dit maakt het mogelijk dat frauduleuze partijen zich met minimale controle in de zorgmarkt nestelen en geld uit het zorgbudget wegsluizen.

    4 Financiële Prikkels en Fraude
    De marktwerking heeft financiële prikkels gecreëerd die fraude aantrekkelijk maken. Door per cliënt gefinancierd te worden, zonder strikte kwaliteitscontroles vooraf, kunnen malafide aanbieders forse winsten maken met minimale inspanningen. Dit ondermijnt niet alleen de kwaliteit van zorg, maar brengt ook kwetsbare patiënten in gevaar.

    Er zijn vast alternatieven voor dit fundament; 192 van de 196 landen wereldwijd hebben het immers al gevonden.
    Nu Nederland nog.

  2. Peter Koopman

    Prima dat Minster VWS en aanverwante collega‘s de formele ( juridische ) kant van het bieden van professionele zorg ( toelating en bevoegdheid ) en het betreffend onderwijs aanscherpt. Maar in deze tijd van grote schaarste aan zorgprofessionals speelt ook „passende bekwaamheid“ als criterium een belangrijke rol. De BIG geregistreerde zorgprofessionals ex art 3 kennen een register en verplichte herregistratie alsook tuchtrecht. Zij lopen een risico om aansprakelijk gesteld te worden voor het samen werken met onbevoegde, maar vooral onbekwame werkers in de professionele zorg voor de individuele gezondheid. Het lijkt me daarom zaak om hen formele „zeggenschap“ te verlenen om de ( nieuwe) medewerkers te toetsen op hun betreffende bekwaamheid en wel/niet te contracteren!