Zo opent de GGD op 29 januari weer een inlooplocatie op de markt in de wijk Delfshaven, laat internist Robin Peeters van het Erasmus MC weten. “We zijn nu bezig met de logistiek. Veel vrijwilligers die eraan meewerken waren de afgelopen tijd nog druk met het prikken van niet-mobiele mensen die thuis wonen”, legt hij uit.
Tijdens de eerdere vaccinatierondes nam de internist samen met huisarts Shakib Sana en andere hulpverleners al het initiatief om inwoners van kwetsbare wijken voor te lichten over de coronavaccins. Ze wisten zo heel wat twijfelaars over te halen. Mensen die na zo’n gesprek besloten zich te laten vaccineren, konden direct terecht bij kleinschalige locaties die de GGD daartoe had ingericht.
Vaccinatiekloof
De medici willen dat succes graag herhalen. Dat is hard nodig, zeggen ze, want ze zien opnieuw een “vaccinatiekloof” ontstaan tussen wijken. In relatief welvarende wijken van Rotterdam heeft tegen de 60 procent van de 45-plussers een boosterprik gehaald, vertelt Peeters. “In kwetsbare wijken is dat 22, 23 procent. De verschillen zijn echt heel groot.”
Volgens de arts “is de aandacht er nu, ook bij de GGD”. Hij noemt het “belangrijk om door te pakken”. Via de website gezondheidskloof.nl kunnen meer vrijwilligers die willen meewerken aan de voorlichting zich aanmelden. De site werkt samen met hulpverleners in andere steden. Ook in Den Haag, Nijmegen en Nieuwegein gaan medische professionals de straat en de markten op om informatie te geven.
Het belang van voorlichting
Peeters, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Internisten Vereniging, benadrukt hoe belangrijk goede informatievoorziening is. Persconferenties, talkshows en krantenberichten bereiken in deze wijken lang niet iedereen. Veel inwoners kunnen het niet meer volgen. “We merken dat er veel verwarring is over de boosters. Mensen vragen me: het zou toch klaar zijn na twee prikken?”
Goede voorlichting in de wijk is volgens Peeters dus heel belangrijk. De GGD liet vorige week al weten graag te willen meewerken aan een nieuwe ronde van “fijnmazig vaccineren” in de wijk, zoals dat wordt genoemd. Dat gebeurt ook in andere steden. Volgens de Rotterdamse internist is het verder een goede zaak dat mensen nu op veel vaccinatielocaties ook zonder afspraak voor een booster terechtkunnen. “Dat neemt echt een drempel weg, bijvoorbeeld voor anderstaligen. En voor mensen die familieleden hebben die vaccinatie afkeuren.” (ANP)
HB
Deze medici zijn erger dan Johova getuigen. En maar doorgaan met een booster die was gemaakt voor Covid19. De naam zegt het al, die van 2019 en niet tegen die van Omicron. Nu hielpen die eerste twee prikken ook niet (net als de griepprik), maar men wil maar doorgaan met een injectie die al heel wat gewonden en doden met zich heeft meegebracht. En wat doen ze op de lange termijn? Walgelijk deze mensen.