Artsen moeten bij vermoedens van misdrijven de politie sneller inseinen. Nu is het medisch beroepsgeheim vaak een te groot obstakel. Dat schrijft het AD die een rondgang hield bij politiebonden, nabestaanden en in de politiek.
Daar wordt gepleit voor een nieuwe discussie over het medisch beroepsgeheim nu bekend is dat moordverdachte Thijs H. ondanks serieuze verdenkingen van behandelaars aanvankelijk niet gemeld werd bij de politie.
Informatie over verdachten
“Ik snap het medisch beroepsgeheim, maar één seintje zou zoveel leed en schade kunnen voorkomen”, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. Volgens de bonden lopen rechercheurs regelmatig tegen de muur omdat het medisch beroepsgeheim verhindert dat relevante informatie over verdachten bekend wordt.
Bloed op de kleren
Zaterdag schreef het AD dat H. ondanks sterke vermoedens over betrokkenheid bij de dubbele moord op 7 mei vanwege het medisch beroepsgeheim niet gemeld werd bij de politie. Dit terwijl hij die middag met bloed op de kleren aanklopte bij de Mondriaan-kliniek in Maastricht. Die ggz-instelling doorbrak het beroepsgeheim pas toen H. woensdag na de moorden de benen nam. (ANP)