Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) stapt op 1 april over op het elektronisch patiëntendossier (epd): van Epic. De livegang van Epic is niet alleen de invoering van een nieuw automatiseringssysteem, maar houdt ook een geheel nieuwe werkwijze in voor iedereen in het ziekenhuis.
Het MCL heeft het afgelopen anderhalf jaar toegewerkt naar dit moment; het ziekenhuis noemt het “de grootste verandering in de geschiedenis van het MCL”. Epic vervangt een groot aantal van de huidige automatiseringssystemen in het ziekenhuis. Zorgprofessionals kunnen efficiënter samenwerken, de informatievoorziening in het zorgproces is beter geborgd en medewerkers krijgen meer mogelijkheden voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.
“Het epd levert patiënten bovendien meer regie en gemak”, aldus het MCL. Het ziekenhuis kiest voor Epic met de verwachting dat het nieuwe epd de aantoonbare kwaliteit van zorg verbetert. Voor patiënten levert de invoering “tastbare voordelen” op. Via de website www.mijnmcl.nl kunnen patiënten zelf vervolgafspraken maken, het actuele dossier en onderzoeksuitslagen inzien en in een beveiligde omgeving digitaal vragen aan de arts stellen. “We verwachten dat patiënten minder vaak hun verhaal opnieuw hoeven te vertellen en nog beter geïnformeerd kunnen worden over hun behandeltraject”, aldus Willem Lenglet, MCL-directielid.
Ook voor medewerkers zal het systeem voordelen opleveren. Elke zorgverlener registreert patiëntgegevens binnen Epic. Daardoor zijn belangrijke patiëntgegevens snel inzichtelijk voor elke medewerker die erover moet kunnen beschikken. Dat komt de kwaliteit van zorg voor patiënten ten goede. Het nieuwe epd maakt het voor MCL-onderzoekers ook gemakkelijker om wetenschappelijk onderzoek te doen, doordat de gegevens eenduidiger en beter geregistreerd worden.
Inwerkperiode
De invoering van het systeem kost 30 miljoen euro. Het project heeft anderhalf jaar geduurd en er waren tachtig fulltime projectmedewerkers vanuit het MCL bij betrokken. Om goed met het nieuwe EPD te kunnen werken, zijn 3700 medewerkers getraind. In de eerste weken na de introductie van Epic worden tijdelijk minder patiënten behandeld dan anders. De verwachting is dat medewerkers tijdens de inwerkperiode van Epic tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe werkwijze.
Epic is in Nederland een groeiende leverancier van elektronische patiëntendossiers. Het MCL bevindt zich in Nederland in gezelschap van de volgende ziekenhuizen die Epic gebruiken: Radboudumc, AMC, VUmc, OLVG, Spaarne Gasthuis en het Amphia ziekenhuis. Onlangs maakte het UMCG, waarmee het MCL veelvuldig samenwerkt, ook bekend voor Epic te kiezen als nieuw epd.