Studenten van de nieuwe vierjarige hbo-opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) zijn bang dat ze hun vak niet te kunnen gaan uitoefenen. De eerste 90 ‘medisch hulpverleners’ studeren in juli af, maar de BIG-registratie is nog altijd niet geregeld.
De opleiding is enkele jaren geleden opgezet om in te springen op het tekort aan strategisch verpleegkundig personeel als anesthesie- en OK-verpleegkundigen en ambulancezorgverleners. Verspreid over de hogescholen in Arnhem/Nijmegen, Utrecht en Rotterdam volgen zo’n 700 studenten de opleiding.
Stage
Hoewel een BIG-registratie niet verplicht is, heeft deze wel grote invloed op de arbeidsmarktkansen van de medisch hulpverleners. Zolang niet precies juridisch duidelijk is welke handelingen de medisch hulpverleners wel en niet mogen uitvoeren, zijn de ziekenhuizen huiverig om de nieuwe beroepsgroep aan te stellen. Deze huiver blijkt ook uit de terughoudendheid bij het aanbieden van stageplaatsen.
Arbeidsmarkt
Daarbij komt dat de arbeidsmarkt de afgelopen jaren gekanteld is. De tekorten aan verpleegkundigen van weleer zijn omgeslagen in een overschot, waardoor de kansen van een niet-BIG-geregistreerde, nieuwe beroepsgroep klein zijn. De betrokken hogescholen dienen nog voor de zomer een definitief verzoek tot BIG-registratie in. Ze verwachten van het ministerie van VWS een positieve reactie.
Nadat er ook in 2012 al vragen uit de politiek kwamen heeft de PvdA de kwestie opnieuw aangekaart bij minister Schippers van VWS. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) gaat er bij het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Volksgezondheid op aandringen om de registratie zo snel mogelijk te regelen. “Om de schade zo veel mogelijk te beperken’’, aldus ISO-voorzitter Ruud Nauts.