Een en ander blijkt uit de Informatiekaart consulten op afstand van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).De NZa geeft medisch specialisten sinds 2018 de mogelijkheid om de drie soorten consulten op afstand te registreren. Hierdoor hoeven patiënten niet meer naar het ziekenhuis te komen. Voor patiënten is dit prettig, omdat ze niet onnodig hoeven te reizen en wachten.
Substitutie
De NZa verwacht dat deze consulten op afstand in de plaats komen van een fysiek bezoek aan de polikliniek. Of dat ook gebeurt, is nog niet duidelijk. “We zien dat het aantal fysieke consulten niet gelijk afneemt met de toename van het aantal consulten op afstand. Dit kan betekenen dat er zorg bij is gekomen in plaats van dat er zorg is vervangen”, stelt de NZa. “Het kan ook zijn dat dit eenmalig zo lijkt, omdat de manier van registreren veranderd is.”
Variatie
Het aandeel consulten op afstand in het totaal aantal consulten varieert sterk per ziekenhuis. Op sommige plekken gebeurt het nog helemaal niet, terwijl elders het aandeel op 30 procent tot 40 procent van het aantal consulten. Ook per specialisme verschilt het aandeel: bij klinische genetica lag dit percentage het hoogst en bij psychiatrie het laagst.
Aanbevelingen
Op basis van de nieuwe bevindingen doet de NZa een aantal aanbevelingen. Om te beginnen roept de NZa zorgaanbieders en specialismen op om met elkaar in gesprek te gaan over de variatie in het gebruik van consulten op afstand. Zorgaanbieders en specialismen kunnen van elkaar leren, bijvoorbeeld door ervaringen en goede voorbeelden te delen. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen de landelijke cijfers daarnaast vergelijken met gegevens op lokaal niveau om volume en prijsafspraken eventueel aan te passen.
Daarnaast wijst de NZa er op dat het vervangen van polibezoeken door consulten op afstand een andere manier van organiseren, sturen en werken vergt. Consulten op afstand kunnen uiteindelijk zo een goed voorbeeld worden van verplaatsing van minder complexe zorg uit het ziekenhuis die bijdraagt aan het beheersen van de kosten.