De komende maanden volgen meer trajectvluchten voor medisch spoedtransport per drone. De vliegoperatie wordt uitgevoerd door de ANWB. Die heeft voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport gekregen. “Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Ook kan het concentreren van complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken op één locatie efficiënter zijn”, stelt Isala.
15 tot 20 minuten
De komende drie jaar onderzoekt Isala met enkele partners zoals de ANWB hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. De door het Amsterdamse bedrijf Avy speciaal ontwikkelde drone heeft een spanwijdte van 2,4 meter en wordt op afstand bestuurd door een piloot op de grond. Het vliegt over het mobiele netwerk van KPN. De drone vliegt op een hoogte van 100 meter met een snelheid van 75 kilometer per uur. Een vlucht tussen Meppel en Zwolle duurt 15 tot 20 minuten.
Over weilanden
Bij de eerste trajectvluchten is een aantal keren heen en weer gevlogen over een afstand van 16 kilometer tussen Meppel en Zwolle. Isala meldde dat het voor het eerst in Nederland is dat een medische drone buiten zicht over zo’n lange afstand vloog boven dunbevolkt gebied. De drone vloog tussen het Isala ziekenhuis nieuwbouw Meppel en een weiland ten noorden van Zwolle. Het laatste traject naar het ziekenhuis in Zwolle is boven een bebouwd gebied. In de toekomst moet de drone rechtstreeks vliegen tussen de Isala-locaties Meppel en Zwolle.
Erasmus MC en Sanquin lieten eind 2019 al medische drones vliegen. Jan-Dietert Brugma, apotheker bij het Erasmus MC, legde aan Zorgvisie uit welke problemen drones kunnen oplossen en wat daar voor nodig is. (Skipr/ANP)