De medisch specialisten van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum vinden de dreigende sluiting van de geboortezorg in hun ziekenhuis onbegrijpelijk. Zij zijn van mening dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en De Friesland Zorgverzekeraar de bevolking van Noordoost Friesland zo een hogere babysterfte opdwingen en een veilige thuisbevalling onmogelijk maken.
Dinsdag 8 mei 2012 werd bekend dat de IGZ en De Friesland de klinisch tweedelijns geboortezorg in het ziekenhuis in Dokkum willen beëindigen. Dit heeft volgens de medisch specialisten tot gevolg dat er meer baby’s zullen komen te overlijden rond de geboorte. Bovendien zal de toegenomen reisafstand naar een ander ziekenhuis nog meer sterfgevallen veroorzaken, ook bij de moeders. Daarmee staat volgens de specialisten ook voor vrouwen in Noordoost Friesland de mogelijkheid veilig thuis te bevallen op de tocht.
Sterftecijfer
Volgens de medische staf kent De Sionsberg het laagste sterftecijfer van de provincie Friesland: 4,4 overleden baby’s per 1000 geboortes. Landelijk is de kans dat een baby doodgaat rond de geboorte ruim twee keer zo groot. Sluiting van de afdeling betekent dat meer baby’s rond de geboorte zullen doodgaan en dat ook onder moeders meer sterfgevallen zullen optreden, zo vrezen de specialisten.
Scenario’s
Een werkgroep van onder anderen verloskundigen en gynaecologen heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de inrichting van geboortezorg in het verzorgingsgebied van de Sionsberg. Daarin zijn vier scenario’s uitgewerkt en voorgelegd aan de Inspectie en de zorgverzekeraar. Het scenario met de laagste kans op overlijden rond de geboorte, dat de voorkeur van de professionals had, is volgens de medisch specialisten niet gekozen.
Verscherpt toezicht
Het voortbestaan van De Sionsberg, die vorig jaar onder verscherpt toezicht stond van de IGZ, was al eerder onderwerp van discussie. In januari werd besloten dat Nederlands kleinste ziekenhuis open kan blijven, maar dat er geen complexe ingrepen meer worden uitgevoerd.
De Sionsberg ligt in de noordoostelijke hoek van Friesland, een relatief dunbevolkt gebied. Eind december kwamen 4000 mensen in actie om het als volwaardig ziekenhuis te behouden. Ook verzamelde een actiegroep 20.000 handtekeningen. (Skipr/ANP)