De medische staven van de Isala Klinieken in Zwolle en het Diaconessenhuis in Meppel gaan fuseren. De samenwerking moet op uiterlijk 1 januari 2014 vorm krijgen in één overkoepelende vereniging waar ruim 300 artsen lid van zijn.
De medische staven hebben op 19 januari een eerste stap gezet met de ondertekening van een intentieverklaring. In deze verklaring geven beide partijen aan zich verantwoordelijk te voelen voor de inrichting van de zorg in de regio Zwolle-Meppel. Ook verplichten ze zich om deze zorg op doelmatige wijze aan te bieden conform het hoogst mogelijke niveau van kwaliteit en veiligheid.
Ziekenhuisfusie
Met het samengaan lopen de medisch specialisten vooruit op de fusieplannen van de twee ziekenhuizen. In de loop van 2013 willen de Isala Klinieken en het Diaconessenhuis samen met het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk een fusieverzoek indienen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Verbod
De NMa heeft zich bij recente fusieverzoeken coulant opgesteld. Tot op heden heeft de kartelwaakhond geen ziekenhuisfusies afgekeurd. Het kabinet lijkt voornemens om de fusiedrift via een omweg te beteugelen. In het regeerakkoord staat ondermeer dat het kabinet de vorming van zogeheten ‘megamaatschappen’ wil ontmoedigen.
Kwaliteit
Voorzitter Jan Gerard Maring van de medische staf van het Diaconessenhuis gelooft niet dat de medische staven in Zwollen en Meppel dit beleidsvoornemen met de fusie doorkruisen. “We zijn geen megamaatschap, maar een vereniging die vooral waakhond wil zijn op het gebied van kwaliteit en veiligheid”, stelt Maring. Dit betekent ondermeer dat de nieuwe vereniging zich buiten de onderhandelingen met de zorgverzekeraars houdt.
Prematuur
Een eventuele aansluiting van de medische staf van het St. Jansdal vindt Maring prematuur. “Ik kan niet voor de medische staf in Harderwijk praten. Het bijzondere in Zwolle en Meppel is dat een flink aantal maatschappen al gefuseerd is en dus zowel in Zwolle als Meppel werken. Dat maakt de vorming van één vereniging ook zo’n natuurlijke stap.”