Nieuwe medische tests om reumatoïde artritis in een vroeg ziektestadium op te sporen, zijn kosteneffectief. Wel gelden hiervoor bepaalde voorwaarden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Leander Buisman van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg naar de (kosten)effectiviteit van nieuwe medische testen in een vroeg stadium.
Volgens de promovendus gelden er wel enkele voorwaarden. Zo moet de test alleen worden ingezet in de groep met een gemiddeld, en niet met een hoog of laag risico, heeft de test een hoge specificiteit en dat kost de test niet meer dan 200 tot 300 euro. Verder concludeert Buisnman op basis van zijn onderzoek dat nieuwe testen voor het voorspellen van een volgend herseninfarct kosteneffectief kunnen zijn bij mannen, maar niet bij vrouwen.
Buisman analyseert in zijn proefschrift de (kosten)effectiviteit van nieuwe medische testen in een vroeg stadium. Een dergelijke analyse wordt doorgaans uitgevoerd als een test volledig ontwikkeld is en alle investeringen zijn gedaan. Door de evaluatie te vervroegen, krijgen test-ontwikkelaars in een veel eerder stadium informatie over de testeigenschappen. Dat kan veel onnodige investeringen voorkomen.
Voorspellen
Door de ontwikkeling van allerlei nieuwe medische testen kunnen artsen steeds beter de kans op het krijgen van een ziekte of de kans op een succesvolle behandeling voorspellen. Deze betere testen kunnen onnodige behandelingen voorkomen en kosten besparen. Dat is gunstig voor het zorgbudget dat beperkt is. Door het beperkte zorgbudget is het volgens Buisman belangrijk dat er goed gekeken wordt naar welke besteding de meeste gezondheidswinst oplevert. Dit heeft hij gedaan met behulp van kosten-effectiviteitsonderzoek.