Deze ziekmakers worden zeer resistente bacteriën genoemd. Ze komen volgens het RIVM vooral voor bij mensen die in het buitenland in een ziekenhuis hebben gelegen. De onderzoekers roepen artsen op alert te zijn.
Volgens de studie wordt onder meer een groep streptokokken steeds resistenter tegen de middelen doxycycline en tetracycline, en dat noemen de onderzoekers zorgwekkend. Dat de bacterie beter tegen de antibiotica bestand is, komt waarschijnlijk doordat de middelen vaker in ziekenhuizen worden gebruikt. Wat de onderzoekers ook zorgen baart, is de toegenomen weerstand van de bacterie Klebsiella pneumoniae tegen het antibioticum meropenem. Dat middel wordt alleen gebruikt wanneer patiënten een ernstige infectie hebben en andere middelen geen effect hebben.
Nederlandse medici zijn heel terughoudend met het toedienen van antibiotica, om te voorkomen dat bacteriën leren hoe ze die aanval moeten afslaan. Als ziekmakers resistent zijn, hebben patiënten minder kans dat een kuur aanslaat. (ANP)
Jorrit Stroosma
Misschien wordt het eens tijd dat de Westerse medici de bacteriofagen als een goed alternatief en toekomstige strijd tegen bacteriën en virussen zien. Helaas zit de kennis van bacteriofagen voornamelijk in Oekraïne en Rusland en laten die nou juist met elkaar en het Westen in conflict zijn.
Frank Conijn
Het is een misvatting dat bacteriën *leren* hoe ze resistent moeten worden. Wat er wel gebeurt is dat soms in een stam één gemuteerde bacterie ontstaat die toevalligerwijs resistent *is*. (Muteren is een normaal verschijnsel bij organismen die zich snel delen.)
.
Als er dan geen antibiotica gegeven worden wordt die overwoekerd door zijn stamgenoten die niet die mutatie hebben. Maar als die niet-gemuteerde stamgenoten allemaal gedood worden door een antibioticum, blijft hij over, gaat zich delen en vormt zo een nieuwe stam die resistent is.