Het aantal crisisopnames in de ggz is toegenomen als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen in de ggz-sector. Dit blijkt uit een onderzoek dat GGZ Nederland deze zomer onder haar leden heeft gedaan. Een kwart van de respondenten ziet een toename van het aantal crisisopnamen.
Als mogelijke verklaring voor het groeiende aantal crisisopnamen ziet GGZ Nederland het aantal patiënten dat met hun behandeling stoppen vanwege de extra kosten door de eigen bijdrage.
Stoppen behandeling
Bijna tweederde van de respondenten geeft aan dat patiënten stoppen met de behandeling. In totaal stopt zo’n zes procent van de patiënten met de behandeling. Eén van de respondenten geeft aan dat op centrumniveau afnames zichtbaar zijn van 10 procent, terwijl de behandelaar dit onverantwoord‘vindt in de helft van deze gevallen.
Eerstelijn
Deze trend gaat lijnrecht in tegen de visie van de sector, die mensen met psychische klachten zoveel mogelijk in de eerste lijn behandeld ziet worden. Dat stelt directeur Paul van Rooij van branchevereniging GGZ Nederland in een interview met Skipr. Als het om verwachtingen jegens de politiek gaat, hoopt GGZ Nederland dat een aantal maatregelen wordt terug gedraaid, zoals de eigen bijdrage in de ggz.
Zorgaanbod neemt af
Verder signaleert GGZ Nederland in de scan dat de beschikbaarheid van de zorg afneemt. Minstens de helft van de respondenten geeft aan dat ze het zorgaanbod beperken of zelfs locaties sluiten. Maar liefst 41 procent zegt de focus te verleggen naar andere zorgvormen. Ook ziet GGZ Nederland in de scan aanwijzigen dat er 5.000 fte aan arbeidsplaatsen verdwijnt in de ggz.
Deze quickscan is een vervolg op de eerste quick scan die GGZ Nederland in februari voor het eerst heeft uitgezet onder haar leden.