Het aantal patiënten dat een orgaantransplantatie heeft ondergaan is in 2012 met 9 procent gestegen. Toch groeien de wachtlijsten voor specifieke orgaandonaties. Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).
In totaal hebben vorig jaar 1225 patiënten een orgaantransplantatie ondergaan. De organen zijn afkomstig van 251 overleden donoren. Er werden 737 postmortale orgaantransplantaties uitgevoerd. Daarnaast waren er 488 transplantaties met organen van levende donoren. De meesten van hen stonden een nier af.
Trend
Directeur Haase van de NTS hoopt dat de stijging van het aantal donoren en transplantaties van de afgelopen jaren het begin is van een langdurige trend. “We hebben samen met de ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid veel geïnvesteerd in het verbeteren van het donatieproces en in voorlichting”, aldus Haase. “Het lijkt erop dat alle inspanningen in het kader van het Masterplan Orgaandonatie nu hun vruchten afwerpen.”
Wachtlijst
Dit neemt niet weg dat er dit jaar 1286 mensen op de wachtlijst staan voor een donororgaan. Vorig jaar waren dit er 1311. Voor een lever- of harttransplantatie is de wachtlijst zelfs gegroeid. De wachtlijst voor nier- en longtransplantatie is juist afgenomen.
Masterplan
Om het aantal orgaandonoren te vergroten, is het Masterplan Orgaandonatie opgesteld. De afgelopen jaren voerden de donatieregio’s in het kader van dit Masterplan verschillende pilots uit. In 2012 zijn de succesvolle elementen uit de pilots van Groningen en Leiden landelijk ingevoerd. Het gaat om een nieuwe structuur van het donatieproces in de ziekenhuizen en om het opzetten van Zelfstandig Uitname Teams. Twee andere pilots lopen nog door in 2013. Deze richten zich op de verbetering van de communicatie tussen de intensive care afdelingen en op vergroting van het donorpotentieel, onder andere door verhoging van de leeftijdsgrens voor donatie.