Grote uitbraken van voedselinfecties of -vergiftigingen bleven in Nederland uit in 2013, maar er waren wel meer meldingen dan in 2012. In totaal kwamen er 290 meldingen binnen, veertien meer dan het jaar daarvoor.
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde analyse van de registratiecijfers in 2013 van voedselinfecties en -vergiftigingen afkomstig van de NVWA en de GGD’en door het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM. Net als in voorgaande jaren waren Campylobacter en het norovirus de meest voorkomende verwekkers van voedselinfecties of -vergiftigingen.
Hoogleraren
Het ging in 2013 om onder meer de ongeveer honderd hoogleraren die ziek werden na een borrel en etentje in Amsterdam, zo’n vijftig bezoekers van een tweedaagsevenement in Groningen die ziek werden door het norovirus en de mensen die ziek werden na het eten van oesters waarin ook het norovirus zat. Maar een grote uitbraak, zoals de met salmonella besmette zalm in 2012 waar zelfs vier mensen aan overleden, was er het jaar later niet. (ANP)