Dit blijkt uit een inventarisatie van de tot nu toe ingediende jaarverslagen door inkooporganisatie Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs. Zij onderzochten de jaarverslagen van 139 zorgorganisaties in de vvt, die samen een kleine 50 procent van de omzet van de sector vertegenwoordigen.
Positief resultaat
In totaal behaalden de onderzochte instellingen een positief resultaat van 231 miljoen euro in 2020 bij een omzet van 8,8 miljard euro, omgerekend een rendement van 2,6 procent. In 2019 stond het rendement nog op 1,8 procent.
Zorgbonus
Het hogere rendement is deels te danken aan de vergoeding voor coronagerelateerde personeelskosten en de extra personele inzet in het kader van de kwaliteitsmiddelen voor de sector. De omzet steeg met 10 procent. Dit is deels ook incidenteel omdat instellingen bijvoorbeeld de zorgbonus hierin meenamen.
Vermogen
De gemiddelde vermogenspositie van vvt-organisaties steeg door de zwarte cijfers licht van 29,3 procent in 2019 naar 29,4 procent in 2020. Maar liefst 129 organisaties van de 138 onderzochte instellingen rapporteerde een positief resultaat. De negen zorginstellingen die verlies maakten waren vooral kleinere organisaties. Doordat de deadline voor het inleveren van het jaarverslag is verschoven naar 1 oktober zijn nog niet alle zorginstellingen meegenomen in de analyse.
Aantal cliënten
Vvt-organisaties zagen het aantal cliënten dalen in 2020. Bij de onderzochte instellingen daalde het aantal cliënten met een zorgprofiel met 3,7 procent naar 49.491. Het aantal dagen zorg met verblijf nam met 2,9 procent af. De vvt-organisaties zagen door de afschaling van de planbare zorg bij ziekenhuizen ook het aantal cliënten in de wijkverpleging afnemen, met 4,1 procent.
Aantal bedden
Bij geriatrische revalidatie en de eerstelijnsverblijf zorg was zelfs sprake van een teruggang van respectievelijk 31 procent en 41 procent. Wel heeft corona de trend van extramuralisering verder versterkt. Het aantal cliënten met een zogeheten modulair pakket thuis (MPT) of volledig pakket thuis (VPT) nam toe met ruim 13 procent. Het totaal aantal bedden daalde licht met bijna 0,5 procent tot ruim 57.500 bedden.
Ziekteverzuim
Intrakoop en Verstegen merken op dat het toch al hoge ziekteverzuim in de vvt nog verder is gestegen. In 2020 lag het ziekteverzuim op 7,9 procent. Vvt-instellingen zagen het aantal personeelsleden met 7.900 toenemen. Onder meer hierdoor en door de zorgbonus stegen de totale personeelskosten met 10 procent. Toch blijft het moeilijk om nieuw personeel te vinden. De uitgaven aan zzp’ers en uitzendkrachten namen met 10,5 procent toe.
Hans Buijing
Ja u leest het goed: de grootste VVT instellingen, zij leunen op de Wlz-financiering en accepteren de lage tarieven van de zorgverzekeraars op de wijkverpleging. Ruim gecompenseerd via de zorgkantoren en bij de zorgverzekeraars die aanbieders met meer dan 10 miljoen omzet op de Zvw als vrienden behandelen: altijd al hogere tarieven en ook ruime compensatie. Maar je zou maar een middelgrote of kleine aanbieder zijn (meer dan 50% van de anbieders), dan is het nog steeds overleven. Lage tarieven regulier, geen afwenteling van kosten op de Wlz en onder de 1 miljoen omzet geen compensatie op continuiteit. Dus ook hier: de rijken worden rijker, de armen ….
Het zou fijn zijn als de dames en heren onderzoekers eens de blik zouden werpen op de grootste groep aanbieders in plaats van alleen de top in omvang. En dan pas conclusies trekken over de VVT sector!