De faillissementsgraad steeg in de gezondheids- en welzijnszorg van 0,04 procent in 2023 naar 0,05 procent.
“Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid, die per 2025 is aangekondigd door de overheid en de belastingdienst”, zegt CBS-woordvoerder Marjolijn Jaarsma tegen RTL Z.
Vrijwillig
Slechts een klein deel van de bedrijven is opgeheven vanwege een faillissement. De grote meerderheid van de opgeheven bedrijven stopt vrijwillig.
In 2024 werden in totaal 153.000 bedrijven opgeheven. Dit is 27 procent meer dan een jaar eerder en is het hoogste aantal sinds het begin van de huidige meetmethode in 2007.
Er zijn (te) veel bestuurders in de sector zorg, die het progrom van de belastingdienst steunen om zzp in deze sector “aus zu radieren”! De prikkel om daar tegenover arbeidsvoorwaarden van oa verzorgenden IG en verpleegkundigen voldoende te verbeteren bereikt deze zorginstellingen niet. In groot contrast tot de opstelling van bestuurders in sector onderwijs of de sector overheidspersoneel! Tja de sector zorg is een “markt”. Maar steeds meer weten verpleegkundigen binnen deze “markt” de bestuurders te vinden, die deze zorgprofessionals niet als goedkope “radertjes in de zorgmachine” beschouwen en die creatief zoeken naar echte waardering ( niet alleen applaus) voor hun onmisbare zorgprofessionaliteit. Alleen de patiënten en verzekeraars zijn nog niet voldoende op de hoogte waar deze goede sfeer wel bestaat. Misschien reden voor een landelijk overzicht? Bijvoorbeeld in Noord-Holland en in Zuid-Holland wonen minder verpleegkundigen dan gemiddeld in heel Nederland, resp. 8000 en 7000 minder. Pendelaars vanuit andere provincies proberen het zorgniveau wat op peil te houden. ( zijn daar de toeslagen en vergoedingen voor OV, auto en parkeren misschien zoveel beter?)