Medio december bereikten werkgeversvereniging de Nederlandse ggz een akkoord met FNV Zorg en Welzijn, FBZ en CNV Zorg en Welzijn over een cao voor de ongeveer 100.000 medewerkers in de ggz.
2 procent structureel
Afhankelijk van de functie en of iemand onregelmatige diensten draait, krijgen werknemers er de komende drie jaar 7 tot 9 procent loon bij. Daarvan is elk jaar 2 procent structureel. De cao heeft een looptijd van drie jaar: van 1 december dit jaar tot en met 31 december 2024.
Kritiek
Onder leden van NU’91 was niet iedereen enthousiast over het akkoord. “Weliswaar is een aantal belangrijke punten gerealiseerd in deze nieuwe cao, maar we constateren ook dat de financiële paragraaf mager is in een tijd waarin heel veel van zorgmedewerkers wordt gevraagd”, aldus de vakbond. Zo worden de salarisachterstanden in de middengroepen maar deels weggewerkt, is de klacht.
Peter Koopman
NU’91 akkoord met CAO! Dat is goed nieuws voor de continuïteit in de benadering van cliënten op wachtlijsten en de patiënten waarmee een zorgovereenkomst is afgesproken. Ook voor de verpleegkundigen is dit goed nieuws. Maar of dit resultaat voor hen “langwerkend” is moet nog blijken. Immers de honoreringsverschillen tussen de brancheCAO’s in de sector zorg verschillen en de reparatie van hun loonschalen is nu pas beperkt gelukt. ( SER rapport 12 mei 2021 stelde dat er 6 tot 9 % achterstand is ). Dit betekent ook dat de prijs van GGZorg te laag is en dat voornoemde reparatiekosten daarmee nog boven de onderhandelingen blijven hangen en dat concurrentie op de arbeidsmarkt binnen de sector zorg en daarbuiten bevorderd wordt. Of dat nu wenselijk is?