Met een ziekteverzuim van 8,0 procent naderde het verzuimcijfer in de gezondheids- en welzijnszorg de hoogste waarde die in een vierde kwartaal werd gemeten, namelijk 8,1 procent in 2000. Binnen de zorg lag het verzuimpercentage in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg met 9,3 procent hoger dan het gemiddelde. Ook in de gehandicaptenzorg en de kinderopvang lag het verzuim hoger dan gemiddeld.
Huisartsen
Bij de huisartsen en gezondheidscentra was het verschil met eind 2021 het grootst. Eind 2022 verzuimde 7,9 procent van de werknemers in deze branche. Een jaar eerder was dat 6,3 procent. Alleen de branche jeugdzorg had een lager verzuimpercentage dan een jaar eerder.
In de rest van Nederland lag het ziekteverzuim op 5,6 procent. Dit betekent dat 56 van elke duizend te werken dagen zijn verzuimd wegens ziekte.
Peter Koopman
Verzuim in zorg langdurig zeer hoog! We weten dat de werklast door te lage instroom, te veel vacatures en groot verloop hoog blijft en samen met dit verzuim (bijna) een reden van een zorginfarct! De CAO onrust doet hierbij nog een schep op. Ondanks het feit dat verpleegkundigen en verzorgenden hun beroepen op een overtreffende trap van zinvol werk waarderen, voelen zijn zich “uitgewoond” en ondergewaardeerd. Wanneer keert de wal het schip?