Wetenschappers hebben voortgang geboekt in laboratoriumonderzoek naar ‘gepersonaliseerde’ menselijke stamcellen. Het is voor het eerst gelukt om met kloontechnieken embryonale stamcellen te laten groeien in een onbevruchte menselijke eicel. Het Amerikaanse onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Embryonale stamcellen
De wetenschappers namen genetisch materiaal van de huid van een volwassene en brachten dat in bij een menselijke eicel. Dit groeide uit tot een zeer vroeg embryo.
De onderzoekers wilden bewijzen dat het mogelijk is om met behulp van de zogeheten SCNT-kloontechniek embryonale stamcellen te maken met het DNA van een patiënt die de stamcellen nodig heeft. De techniek werd ook gebruikt voor het eerste gekloonde zoogdier op aarde, het schaap Dolly in 1997.
‘Gepersonaliseerde’ stamcellen
‘Gepersonaliseerde’ stamcellen hebben een groot potentieel voor de geneeskunde, omdat ze kunnen uitgroeien tot ieder mogelijk celtype in het menselijk lichaam. Ze kunnen getransplanteerd worden om beschadigde cellen te vervangen, zonder dat het imuunsysteem zich verzet tegen de ‘indringers’. (ANP)