Menzis is met meer dan 2 miljoen verzekerden een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Het bedrijf kijkt terug op een uitzonderlijk druk coronajaar 2021. Menzis wijst op de “enorme uitdagingen” voor de toekomst waar de zorg voor staat. “Zoals de toenemende zorgkosten, omdat we steeds ouder worden en omdat er betere en vaak duurdere medicijnen komen.” De vraag naar zorg neemt toe, terwijl de personeelstekorten juist oplopen.
Reserves
Volgens Sloots zijn “fundamentele keuzes” nodig om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor iedereen. Menzis denkt daarbij aan goede regionale afspraken, afschaffing van het vrijwillige eigen risico en een eerlijker verdeling van de risico’s onder zorgverzekeraars. Volgens de financiële topman krijgen verzekeraars die relatief veel ongezonde mensen als klant hebben nu te weinig compensatie voor de hogere zorgkosten die zij maken.
Negatief resultaat
Door de inzet van reserves sloot Menzis 2021 af met een negatief resultaat van 107 miljoen euro. Menzis heeft nog ruim 1,4 miljard euro aan eigen vermogen. Het grootste deel daarvan moet wel in kas blijven. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om flinke reserves aan te houden, zodat ze financieel gezond blijven. (ANP)
Arne van Oranje
En de risicovereffening aanpassing uit 2017 moet teruggedraaid worden. Voor deze aanpassing werd een zorgverzekeraar gecompenseerd voor het hebben van veel chronische verzekerden en meer uitgaven dan begroot. Nu wordt er steeds minder gecompenseerd en moeten zorgverzekeraars dit zelf compenseren door gezonde en vooral jonge mensen aan te trekken die wel premie betalen maar weinig zorg afnemen. Deze gezonde jonge mensen lokken ze met polissen die een lage premie hebben en vaak op of onder de kostprijs zitten (dat is niet de premieprijs die de overheid elk jaar berekend).
Deze budgetpolissen worden zelfs door de NZa en de zorgverzekeraars ongewenst genoemd, want het is de bijl aan de wortel van ons solidaire zorgsysteem. De toename van deze budgetpolissen zorgt er ook voor dat de vergoedingen van zorg steeds lager worden, ook voor verzekerden die een standaard natura- en restitutiepolis hebben. Ook de premiekorting door een hoger eigen risico te nemen is een onwenselijke maatregel, je krijgt maximaal 250 euro premiekorting per jaar maar je eigen risico stijgt dan naar 885 euro.
Veel ziekenhuizen sluiten de budgetpolissen al uit van (niet kritieke) planbare zorg om de vergoedingen op peil te houden. Ook al sommige GGZ zorgaanbieders hebben deze stap genomen.
Maar blijf vooral stemmen op VVD en D66, deze partijen zijn er zeer content mee hoe ons solidaire zorgsysteem afbrokkelt.