Zorgkantoor Menzis gaat individuele fraudeklachten onderzoeken die tegen zorgverlener Boriz uit Velp zijn ingediend. Drie voormalige cliënten beschuldigen Boriz van fraude. De zorgverlener zou niet de afgesproken uren zorg leveren, maar deze wel declareren.
Dit meldt Omroep Gelderland.
Boriz biedt zorg aan cliënten die begeleid worden in het dagelijks leven en bij het regelen van school, werk, post en financiën. Het gaat om jongeren vanaf achttien jaar en om volwassenen met een (licht) verstandelijke handicap of met een psychiatrische achtergrond.
Niet geleverde zorguren
Boriz heeft contracten met 22 gemeenten in de regio’s Arnhem, Nijmegen en Ede. Meerdere cliënten hebben bij Menzis, de gemeente Arnhem en een onafhankelijke klachtencommissie een klacht ingediend over de niet geleverde zorguren. Menzis gaat de klachten nu onderzoeken. De gemeente Arnhem voert inmiddels gesprekken met Boriz over de klachten. De zorgverlener zelf zegt één officiële klacht te hebben ontvangen en wacht de uitspraak van de onafhankelijke klachtencommissie af.
Bewindvoerder Erik Roelofsen van Travanet bevestigt dat twee van zijn cliënten geweigerd hebben om de urendeclaratie van Boriz te tekenen. Sinds augustus vorig jaar geeft hij geen toestemming meer voor betalingen zonder dat cliënten de factuur getekend hebben.
Voormalig cliënt Anita (27) moest in januari tekenen voor 47 uur zorg, terwijl volgens haar maar achttien uur zorg verleend was. Ze zegt dat ze onder druk is gezet door Boriz om een handtekening te zetten voor de niet-geleverde uren. Bianca (21) zegt dat ze bedreigd is met huisuitzetting door Boriz als ze niet zou tekenen. Ze zou zeventig uur per maand zorg moeten krijgen, maar zegt in januari nog geen tien uur te hebben gekregen. Beide vrouwen zijn opgestapt bij Boriz.
Problematische doelgroep
Directeur en oprichter van Boriz, Syb Kops, ontkent dat er meer uren zijn gedeclareerd dan dat er zorg is geleverd. Hij zegt dat de zorginstelling te maken heeft met een problematische doelgroep die bij een slechte dag wel eens geen zin kan hebben om te tekenen. Daarom ziet hij liever dat cliënten niet hoeven te tekenen van een bewindvoerder.
Volgens De Gelderlander is er meer aan de hand bij Boriz. De raad van toezicht (rvt) heeft zich begin 2015 teruggetrokken uit de zorgorganisatie, omdat die onvoldoende informatie kreeg om toezicht te kunnen houden. Volgens de voorzitter is de rvt in januari gestopt, omdat er een communicatieprobleem was binnen de directie. Er was een mediationtraject ingezet, maar dat mocht niet baten.