Zorgnetwerk Midden-Brabant en Philips starten een proef met een e-health-oplossing voor mensen met diabetes type 2. Twintig patiënten gaan de komende tijd via een app hun bloedwaarden en gewicht doorgeven. De huisarts kan dit platform raadplegen en het ziekenhuis kan er laboratoriumuitslagen invoeren.
In het Zorgnetwerk Midden-Brabant werken regionale zorgaanbieders zoals het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, GGZ, VVT-organisaties en huisartsen samen. Via dit netwerk hebben zich 20 patiënten met diabetes type 2 aangemeld voor de proef.
“In juli 2015 gingen we met Philips, patiënten en zorgverleners om de tafel om de zorg voor mensen met diabetes te verbeteren”, vertelt Veronique Holtmaat, directeur ZMBR. “Die samenwerking voelt heel natuurlijk, omdat Philips en ZMBR allebei inzetten op meer regie over de eigen gezondheid.”
Weegschaal
De patiënt krijgt behalve de app ook een weegschaal thuis die in verbinding staat met app en het gewicht automatisch doorgeeft. Doordat ook labwaarden vanuit het ziekenhuis worden geüpload naar de portal en de app moet de patiënt meer inzicht krijgen in zijn medische situatie.
Door de ingebouwde chatfunctie kunnen zorgverlener en patiënt bovendien direct met elkaar communiceren. “Diabetespatiënten gaan nu eens per kwartaal naar hun dokter. Dat kan straks ook van huis uit”, licht Mark van Meggelen, senior director bij Philips Health Systems Benelux toe.
De applicaties draaien in de cloud-omgeving van Philips HealthSuite. Daar worden de data met elkaar geïntegreerd. Patiënten kunnen de app met een persoonlijke login op hun smartphone gebruiken en kiezen zelf met wie ze het dossier willen delen.
Privacy
Met de data die in de cloud worden opgenomen, doet Philips zelf niets. “De data zijn en blijven van de patiënt en worden geanonimiseerd in de cloud weggezet”, zegt Van Meggelen. “Mochten de proef in de toekomst worden uitgebreid, dan kunnen de gegevens van patiënten alleen met hun expliciete toestemming worden gebruikt voor onderzoek.”
Eind januari 2017 is de persoonlijke gezondheidsomgeving uitgezet bij patiënten en huisartsen. De app is in eerste instantie ontwikkeld voor patiënten met diabetes mellitus type 2, maar zou in de toekomst voor verschillende patiëntgroepen beschikbaar moeten worden.
van Erp
14.00
Normal
0
21
false
false
false
NL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}