Bankmagaizn Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional)
Het percentage vrouwelijke bestuurders in de zorg is gestegen tot 35 procent. Dat blijkt uit een telling van Skipr op basis van de jaarverslagen over 2013. Dit is een sprong van 6 procent ten opzichte van 2012. Daarmee komt de zorg voor het eerst boven het streefcijfer voor topvrouwen van minister Bussemakers.
Het aandeel vrouwen op topposities in de zorg stijgt sinds 2008 gestaag. In dat jaar werd 22 procent van de bestuurlijke posities in de zorg bezet door vrouwen. In de daarop volgende jaren steeg het aandeel steeds met één of twee procent tot 29 procent in 2012. Vorig jaar steeg dit aandeel met maar liefst 6 procent tot 35 procent.
De absolute cijfers zijn zo mogelijk nog opvallender. Op een totaal van zo’n 1500 bestuurders is het aantal vrouwen de afgelopen jaren zowat verdubbeld van 295 naar 563. Het aantal mannelijke bestuurders is juist gedaald van 1044 in 2008 tegen 1023 in 2013.
Skipr 99
De opmars van topvrouwen in de zorg vindt ook zijn weerslag in de Skipr 99, die op 11 december tijdens het jaarlijkse Skipr-event werd onthuld. De zevende editie telt 25 vrouwen, twee meer dan de editie van vorig jaar. De eerste editie van Skipr 99 telde nog slechts 13 vrouwen. Oftewel: het aantal vrouwen in de jaarlijkse lijst van invloedrijke bestuurders en toezichthouders is in zeven jaar tijd bijna verdubbeld, waarmee ze een kwart van de posities bezetten.
Het overall-percentage van 35 procent, dat Skipr op basis van de jaarverslagen telt, is van meer dan symbolische betekenis. Minister Bussemakers gaf deze week aan bedrijven die onder het streefpercentage van 30 procent vrouwelijke bestuurders blijven te zullen aanschrijven. Ook wil Bussemaker een register opstellen met daarin de namen van vrouwen die in aanmerking komen voor een topfunctie. De minister wil daar mee de tegenwerping voor zijn dat er geen geschikte topvrouwen te vinden zijn.
Mannenbolwerk
In het kader van de zevende editie van Skipr 99 keken freelance-journalist Daan Marselis en Skipr-redacteur Philip van de Poel nadrukkelijk naar de rol en positie van de interim-bestuurder. Van de circa 250 interim-bestuurders bleek letterlijk niet meer dan een handvol vrouw. Daarmee lijkt interim-bestuur het laatste echte mannenbolwerk in de zorgsector.
Over het waarom kunnen kunnen governance-deskundigen hoogstens speculeren. “Vrouwen willen vaker verbinding maken met de organisatie”, zegt bestuursadviseur Hein Abeln van Twynstra Gudde. “Mannen zijn misschien toch meer jagers die van klus naar klus gaan. Daarbij komt dat je als interim-bestuurder thuis geen grote verplichtingen meer moet hebben zoals kinderen en bereid moet zijn om ergens twee of drie dagen in de week op een flatje te gaan zitten.”
“Van interimmers wordt verwacht dat ze hun sporen al verdiend hebben in het reguliere bestuur”, zegt Douwe Wijbenga, directeur Werving en Search en Interim-management bij Leeuwendaal. “Dan heb je het over vijftigplussers die twintig jaar geleden aan hun bestuurlijke loopbaan zijn begonnen. In die tijd waren er nu eenmaal minder vrouwelijke bestuurders, dus voor een deel zal het een kwestie van tijd zijn. Maar het heeft er wel toe geleid dat interimmers tot voor kort in het old boys network eindeloos werden rondgepompt.”