Dat blijkt uit de begroting van VWS voor volgend jaar. De 130 miljoen om het personeelstekort te verminderen, gaat naar projecten en maatregelen die de werkdruk en bureaucratie verlagen. Met het besluit moet ook het loopbaanperspectief worden vergroot.
Werken in de Zorg
Het kabinet maakt het tijdelijke actieprogramma Werken in de Zorg structureel en verhoogt het budget volgend jaar met 20 miljoen euro. Vanaf 2023 maakt het kabinet er jaarlijks 130 miljoen euro voor vrij. Dit budget is ook voor verbeteringen van arbeidscontracten, het creëren van meer loopbaanmogelijkheden voor zorgpersoneel en meer zeggenschap voor professionals.
Om zorgpersoneel te behouden, besloot het kabinet eerder extra geld aan zorgmedewerkers te geven: dit jaar netto 1000 euro en volgend jaar netto 500 euro. Dat kost de schatkist 2,2 miljard euro. Een speciale commissie van de Sociaal Economische Raad (SER) gaat de knelpunten in de arbeidsmarkt analyseren, met name in de huishoudelijke hulp, bij de verzorgenden en verpleegkundigen. Die verkenning moet 1 april klaar zijn, zodat de conclusies kunnen worden verwerkt bij de formatie van het volgende kabinet, na de verkiezingen in maart.
Dit zijn de eerste reacties op de plannen uit de begroting VWS 2021: https://www.skipr.nl/nieuws/eenmalige-investering-is-geen-structurele-oplossingen/
Coronacrisis
Het kabinet trekt veel geld uit om de coronacrisis te bestrijden: dit en volgend jaar kost dat 6,7 miljard euro. Voor meer testcapaciteit is tot nu toe 650 miljoen euro uitgetrokken en daar komt komend jaar 350 miljoen bij. Voor uitbreiding van de ic-capaciteit geeft het kabinet volgend jaar 305 miljoen uit en voor vaccinontwikkeling is 700 miljoen gereserveerd.
Het kabinet heeft voor het terugdringen van dakloosheid 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit en volgend jaar. Dat bedrag is vooral bedoeld voor extra woonplekken met begeleiding. Gelijktijdig zet het kabinet in op het voorkomen van dakloosheid en kortdurende opvang in één- of tweepersoonskamers. Vijf miljoen euro extra per jaar is er om het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terug te dringen.
Juiste Zorg op Juiste Plek
Het kabinet wil dat in 2030 zorg voor minimaal de helft in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) wordt georganiseerd. Die beweging bevordert de gezondheid en vergroot de kwaliteit van leven, staat in de begroting 2021. Daarvoor is het wel noodzakelijk om samen met betrokken zorgpartijen ook de zorgopleidingen te vernieuwen.
Daar wordt aan gewerkt, bijvoorbeeld in het nieuwe raamplan voor de geneeskundeopleiding. Daarin is veel meer aandacht voor de rol van de arts in het bevorderen en beschermen van gezondheid. Zo wordt in het meerjarige project Opleiden 2025, waar de Federatie van Medisch Specialisten het voortouw heeft, de beweging van de Juiste Zorg Op de Juiste Plek opgenomen in de medisch-specialistische vervolgopleidingen.
Jeugdzorg
In 2022 ontvangen gemeenten 300 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Hiermee verlengt het kabinet de tijdelijke extra middelen die gemeenten in de periode 2019-2021 hebben ontvangen als compensatie voor de extra groei in de jeugdzorg. Met dit extra bedrag hebben gemeenten tijdig helderheid over hun budget voor 2022, aldus het kabinet.
Daarnaast werkt het kabinet aan een verbeterde organisatie van de jeugdzorg en komt met een wetsvoorstel daarvoor. Speciale aandacht is er voor de zorg voor de groep kinderen en jongeren met meervoudige en complexe problematiek. Hiervoor worden acht bovenregionale expertisecentra opgericht. Vanaf 2021 is er structureel 26 miljoen euro beschikbaar voor deze centra.
Aandacht voor preventie
Met extra aandacht voor preventie kan niet alleen de gezondheid worden verbeterd en dat drukt ook de zorgkosten, verwacht het kabinet. Volgend jaar is twaalf miljoen euro extra beschikbaar om – vooral via gemeenten en lokale organisaties – het realiseren van de ambities van het Nationaal Preventieakkoord te versnellen. Het jaar erna stijgt dit bedrag naar 16 miljoen euro extra per jaar.
Zorg van de toekomst
Over de contourennota om de zorg meer regionaal te organiseren geeft het kabinet weinig extra informatie. Wel staat in de begroting dat VWS de “toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid wil borgen”. Komend najaar komt het kabinet met een discussienotitie hierover. Er komt meer focus op preventie en gezondheid, organisatie en regie. Het kabinet maakt ook ruimte voor vernieuwing en werkplezier.
Zorgpremie
Voor 2021 raamt het kabinet een zorgpremie van 123 euro per maand. Dit betekent een groei van enkele euro’s per maand. Uiterlijk in november 2020 wordt de premie vastgesteld door de zorgverzekeraars. Het eigen risico blijft ook in 2021 385 euro. De zorgtoeslag wordt komend jaar verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.
E-health
Het kabinet wil investeren in ondersteuning en zorg op afstand via digitale toepassingen zoals de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) voor zorgaanbieders. Tijdens de crisis hebben digitale toepassingen hun waarde bewezen, stelt het kabinet.
Hoofdlijnenakkoord
Het kabinet houdt vast aan de Hoofdlijnenakkoorden, omdat ze “een belangrijke bijdrage leveren aan het beheersen van de zorguitgaven”. Volgend jaar mag het volume van medisch-specialistische zorg maximaal 0,3 procent toenemen en in de ggz maximaal 0,9 procent. Voor de huisartsen is dat drie procent en de wijkverpleging mag 2,4 procent groeien. “Het is zaak dit voor de tweede helft van de looptijd van de hoofdlijnenakkoorden met volle kracht voort te zetten,” schrijft het kabinet in de begroting van VWS voor volgend jaar.