Per gebruiker steeg de gemiddelde vergoeding voor de twintig vaakst voorgeschreven medicatie met ruim 18 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Zorginstituut Nederland. Ruim twee miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma.
Forse prijsstijgingen
Bijna een op de negen Nederlanders heeft reuma. De drie meest voorkomende vormen zijn artrose (1,6 miljoen mensen), osteoporose (ongeveer 400.000 mensen) en jicht (ongeveer 370.000 mensen). Twee derde van de mensen met reuma krijgt medicatie voorgeschreven door een specialist.
“Vooral de prijsstijging van de krachtige ontstekingsremmer Prednisolon met ruim 350 procent valt natuurlijk op. Maar ook bij het veel voorgeschreven Diclofenac is een erg grote prijsstijging te zien. Uiteraard is alles duurder geworden, maar deze prijsstijgingen zijn wel heel fors”, zegt Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer.
De medicijnen voor reuma worden vergoed door de basisverzekering. “Voor reuma kunnen verschillende soorten medicatie worden voorgeschreven afhankelijk van het type dat je hebt. Deze medicijnen worden vergoed, maar gaan helaas wel ten koste van je eigen risico. In sommige gevallen moet je voor de medicijnen ook een eigen bijdrage betalen, maar nooit meer dan 250 euro per jaar”, aldus Knopperts.