Onderzoek naar borstkanker kan met veel minder pijn gebeuren. Dat is het motto van het Amsterdamse bedrijf Sigmascreening. Dat heeft een apparaat ontwikkeld voor de mammografie. Het voelt hoe hard het op de borst drukt en kan voorzichtiger controleren. Hard genoeg zodat de arts goede beelden krijgt, zo zacht dat het minder pijn doet, legt bestuursvoorzitter Ivo Aarninkhof uit.
De drukplaat, de Sensitive Smart Paddle, komt voort uit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. In dat ziekenhuis draait het apparaat al twee jaar. Ongeveer 2000 vrouwen zijn er inmiddels mee onderzocht. Een tweede exemplaar wordt volgende week geplaatst bij een ander ziekenhuis in Nederland. Aarninkhof wil nog niet zeggen welk. Volgens hem lopen er ook gesprekken met ziekenhuizen in Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland.
Angst
In Nederland worden elk jaar bijna 1,3 miljoen vrouwen uitgenodigd om te worden gecontroleerd op mogelijke plekjes in de borsten. Een op de vijf komt niet opdagen, dus ruim 200.000 vrouwen. Enkele tienduizenden van hen blijven thuis omdat ze te bang zijn voor de pijn van de controle. Van hen zullen enkele tientallen mogelijk sterven aan borstkanker. “Als hun tumor eerder wordt ontdekt, hebben ze meer kans op genezing en hoeven ze soms een minder zware behandeling te ondergaan”, aldus Aarninkhof.
Het apparaat werkt ongeveer op dezelfde manier als het scherm van een smartphone of een tablet. In het folie zitten nanodraadjes, die een signaal geven als er contact met de borst is, zoals een smartphone voelt dat je met je vinger op het scherm drukt. “Zo weet je de oppervlakte. Het apparaat weet hoeveel kracht het zet. Kracht gedeeld door oppervlakte is de druk.”
Geen wonderoplossing
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat over de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker. Volgens het instituut hebben bepaalde groepen vrouwen minder pijn dankzij de drukplaat. “Bijvoorbeeld vrouwen die al een borstsparende operatie hebben ondergaan, of vrouwen met kleine, stevige borsten. Die kunnen hier baat bij hebben. Maar een deel zal pijn blijven ervaren. Bovendien is dit niet volgende week overal geregeld. Het is geen wonderoplossing. Maar het is wel een belangrijke ontwikkeling.” (ANP)