“Dat ziekenhuisbestuurders niet transparant zijn over hun declaraties betekent niet per se dat zij iets te verbergen hebben”, aldus Helder. Wel verwacht ze dat de bestuurders hun declaraties en het onkostenbeleid openbaar gaan maken. “Dat past bij transparantie over hoe er met publieke middelen wordt omgegaan en het kan ook iedere schijn tegengaan dat men iets te verbergen heeft.” Ook de Nederlandse Verenigingen van Ziekenhuizen, de Vereniging van Bestuurders in de Zorg (NVZD) en de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) hebben hun leden opgeroepen dit te doen.
Wet als ultieme middel
Bestuurders en toezichthouders hebben zelf afgesproken om het declaratiebeleid en de onkosten van de raad van bestuur openbaar te maken. “Zij zijn dus in de eerste plaats zelf aan zet om de afspraken na te leven en te laten zien dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, stelt Helder. “Ook ligt hier een belangrijke rol voor branche- en beroepsverenigingen om raden van bestuur en raden van toezicht te stimuleren deze regels na te leven en hier handvatten voor te bieden.”
Om meer transparantie over declaraties te realiseren, gaat Helder in gesprek met de betrokken branche- en beroepsorganisaties. “Ik vind een wet om dit te regelen een ultimum remedium. Ik hecht er veel meer waarde aan dat deze transparantie uit het veld zelf komt”, besluit de demissionair VWS-minister.